Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anadolu benekli semenderi, Kemaliye'de görüntülendi

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinin simgesi haline gelen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan endemik bir tür olan benekli Anadolu semenderlerinin (yağmur böcüğü) yağan yağmurlarının ardından ilçede yeniden görüntülendi.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinin simgesi
İbrahim GÜRLER 

2015 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” dahilinde koruma altındaki canlılardan olan benekli semender, Erzincan’ın Kemaliye İlçesinde görüntülendi.
Genelde İlkbahar ve sonbahar yağmurlarının ardından Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde görülmeye başlayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan endemik bir tür olan benekli Anadolu semenderleri Kemaliye ilçesinin simgesi haline geldi.
Anadolu semenderine yöre halkı tarafından ‘Yağmur Bocüğü’ de deniliyor. Türkiye´de Muş, Bingöl, Malatya ve Bitlis´te varlıkları tespit edilen ´Benekli Anadolu Semenderi´ Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde son yağan yağmurların ardından yeniden görüntülendi.
Benekli Anadolu semenderlerini görüntüleyen doğa fotoğrafçısı ve rehber Şevket Gültekin, “Nadir hayvanlardan biri olan semenderin uzun yıllardır ilçelerinde görüldüğünü ve halk tarafından benimsendiğini ifade etti. Gültekin, Çocukluğumuzdan beri bu canlıya ilçemiz sokaklarında rastlamak mümkün, kimse zarar vermez, bir süre inceledikten sonra yeniden doğasına bırakır. Yörede yağmur böceği olarak isimlendirdiğimiz bu canlı, doğası ve kültürü ile önemli bir yere sahip olan ilçemizin simgesi haline geldi. Tanıtım ve turizm etkinliklerimizde Anadolu semenderinin resim ve simgelerini kullanıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan daha önce de nesli tükenme tehlikesi altında olan birden çok canlının görüntülendiği Kemaliye ilçesi, endemik bitki ve canlılar bakımından oldukça zengin bir konumda bulunuyor.