Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyada tek! Otlukbeli Gölü koruma altında

Dünyada tek traverten set gölüne ev sahipliği yapan Erzincan'ın Otlukbeli ilçesi yeni alınan kararın mutluluğunu yaşıyor. Bölgede bulunan göl, alınan kararla 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Otlukbeli Belediye Başkanı Yusuf Tektaş, Otlukbeli Gölünün 'kesin korunacak hassas alan ilan edilmesi ilçe halkını sevindirdiğini söyleyerek, alınan karardan dolayı memnunuz dedi.

Dünyada tek traverten set

Haber: İbrahim Gürler 

Erzincan’ın Otlukbeli ilçesi, sadece ülkemizde değil dünyada da eşine az rastlanan bir doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Maden sularının oluşturduğu traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Kırmızı rengi ve muhteşem manzarası ile göl dikkat çekiyor. Deniz seviyesinden 1885 metre yükseklikte, yüzölçümü yaklaşık 7 bin 500 metrekare, derinliği mevsimine göre 150-160 metre, genişliği ise 30 ila 50 metre arasında değişen Otlukbeli Gölü, “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bazı doğal sit alanlarının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi hakkında kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Setler sayesinde oluşan Otlukbeli Gölü’nde bol miktarda maden suyu bulunuyor. Oluşum bakımından karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliğiyle 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı olarak ilan edilerek, “doğal anıt” olarak nitelendirildi. Kapladığı alan açısından “küçük” olarak nitelendirilen göl, taşıdığı özellikler bakımından oldukça büyüktür.

YÜZÖLÇÜMÜ 6500 M2

İlçe merkezinin 6 km kuzeybatısında bulunan göl, traverten seddi (Maden sularının oluşturduğu traverten seddi) gölü olup, oluşumu günümüzde de devam etmektedir. Yüzölçümü 6500 m2 olan gölün derinliği 15-18 m civarındadır. Otlukbeli gölünün en önemli özelliği, çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek tip oluşudur. Göl, bu özelliğinden dolayı, doğal anıt olarak nitelendirilmektedir.

İLÇEMİZİN TURİZMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Otlukbeli Gölü nün ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescillenmesinin ardından açıklamalarda bulunan Otlukbeli Belediye Başkanı Yusuf Tektaş,, kararın ilçe halkını son derece mutlu ettiğini söyledi. Gölge, birçok doğal güzelliğin bulunduğunu vurgulayan Başkan Tektaş, hem belediyenin hem de ilçe halkının bu güzelliklerin korunması konusunda hassas olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Cumhurbaşkanımızın kararnamesiyle Otlukbeli Gölü artık daha çok tanıtımı yapılacak İlçemizin turizmi açısından çok önemli buluyoruz” dedi.

OTLUKBELİ GÖLÜ NEREDE? OLUŞUMU VE TARİHÇESİ

Dünya üzerinde oldukça fazla sayıda göl bulunmaktadır. Ülkemizde de çok farklı oluşumlarla meydana gelmiş göller yer alır. Doğusundan, batısına kuzeyinden güneyine ülkemizin hemen hemen her kesiminde büyüklü küçüklü göller bulunur. Bu göllerden bir tanesi de Erzincan il sınırlarında bulunan bir göl olan Otlukbeli Gölü’dür. 

Otlukbeli Gölü küçük bir göldür. Otlukbeli Gölü ülkemizde bulunan göller arasında yer alır. Küçük bir göl olması sebebiyle birçok kişi tarafından bilinmez. Ancak çevre illerden ve bölgeyi ziyaret eden kişilerin yanında, bölgeye gelen ve Otlukbeli Gölü’nü görmek isteyen birçok kişi bulunur. Otlukbeli Gölü’nün kendine has özellikleri bulunmaktadır.

Otlukbeli Gölü Erzincan iline bağlı Otlukbeli ilçe sınırları içerisinde yer alır. Küçük bir göl olan Otlukbeli Gölü birçok kişi tarafından tanınmasa da yerel halk tarafından oldukça çok bilinen ve ziyaret edilen göller arasındadır. Bunun yanında gölle ilgili bilgi almak isteyen kişilerin araştırmaları sonucu Erzincan ve çevresinin ziyarette bulunan vatandaşlar bu gölü görmeden buradan ayrılmaz.

OTLUKBELİ GÖLÜ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Otlukbeli Gölü dünyada tek olma özelliği ile oldukça önemli bir göldür. Dünya üzerinde olan tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü’dür. Bu anlamda oldukça önemlidir. Bu sebeple özellikle coğrafi araştırma ile ilgili oldukça önemli bir göldür.

Otlukbeli Gölü boyutları ise 160 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde 15- 18 metre derinliğinde 6500 metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Erzincan’ın yüksekliği ile göz önünde bulundurulduğunda Otlukbeli Gölü’nün de deniz seviyesinden yüksekliği 1855 metredir.

OTLUKBELİ GÖLÜ OLUŞUMU

Otlukbeli gölü plato üzerinde derince yarılarak bir vadi üzerinde oluşmuştur. Otlukbeli Gölü’nün güneyinde faylardan çıkan sıcak su hatları bulunmaktadır. Gölün önü sıcak suların oluşturduğu traverten ile kapanmıştır. Su kaynağında ki demir ve kükürt travertenlerin kırmızı renklerde olmasını sağlamıştır. Doğal anıt olarak geçen Otlukbeli Gölü dünyada tek olması sebebiyle de oldukça önemlidir. Bölge tek olmasından dolayı koruma altına alınmış doğal sit alanı olarak ilan etmiştir.

Otlukbeli Gölü’ne Erzincan merkezden Otlukbeli merkeze gelinerek ulaşmak mümkündür. İlçe merkezinin 6 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Otlukbeli Gölü oluşumu günümüzde de halen devam etmektedir. Sit alanı olarak ilan edilen Otlukbeli Gölü dünyada tek olan bir oluşma sahiptir. Maden sularının oluşturduğu bir traverten set olarak karşımıza çıkar. Otlukbeli Gölü oluşturan setler fay hattı üzerinde çıkan maden sularının biriktirmiş olduğu setlerdir.