Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Son 40 yılın en kurak yılını yaşamaktadır

Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, Erzincan’da son 40 yılın en kurak mevsiminin yaşandığını ifade ederek çiftçilerin bu süreçten olumsuz etkilendiğini ve yetkililerin buna bir çözüm bulmaları gerektiğini ifade etti.

Erzincan Ziraat Odası Başkanı

İbrahim Gürler

Erzincan Ziraat Odası Başkan Tamer Geyik, oda binasında yaptığı basın açıklamasında; “İlimiz son 40 yılın en kurak yılını yaşamaktadır. Özellikle şeker pancarında ve buğday ekili alanlarda kuraklıktan dolayı üreticilerimiz çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Aslında bu bir kuraklık değil bir afettir. Özellikle Erzincan’da merkezde şeker pancarında yaklaşık 30 bin dekar ekili alanın yüzde 60’ı kuraklıktan dolayı hasar gördü. Üreticilerimiz şeker pancarlarını sökmek zorunda kaldılar ve ikinci ekimleri yaptılar. Ama maalesef ikinci ekimlerde beklenilen gibi yağmurların yağışların olmaması ile birlikte yine kurumalar meydana geldi ve şeker pancarını yeşertemedi. Bir başka ilçemiz İliç ilçemizde yaklaşık 50 bin dekarlık buğday ekili alanın yüzde 80’i biçilmeyecek vaziyettedir. Yani 40 bin dönüm arazimiz burada biçilmeyecek durumda. Yine Tercan ilçemizde 115 bin dekar alan arpa içine alan biçilmeyecek durumda 40 bin dönüm buğday arazimiz biçilemeyecek durumda. Bunun yanında 40 bin dönüm kaba yem üretimi için çayır ve meralar da maalesef yağışların olmamasından dolayı biçilemeyecek durumda. Kemah ilçemizde yaklaşık 20 bin dönüm arazi yüzde yetmişi biçilemeyecek durumda. Bahsettiğim gibi bu bir kuraklık değil bir afettir. Özellikle üreticilerimizin desteklenmesini hükümetimizden talep etmekteyiz. Borçlarımızın ertelenmesini değil borçlarımızın tamamen silinmesini talep etmekteyiz. Ayrıca tekrar güz döneminde ekim döneminde tohum gübre mazot desteğinin verilmesini talep etmekteyiz. Acilen sondajların vurulması gerekmektedir. Özellikle sulama birliklerimiz tarafından Erzurum Devlet Su İşleri Erzurum Bölge Müdürlüğüne yapılan müracaatlar bir an önce hızlandırılmalı ve sondajlarımız tekrar yeniden kurulmalıdır. Ayrıca Fırat nehrinin üzerinde bulunan sularımızın çoğaltılması için Fırat nehrinin önünün kapatılması gerekmektedir. Bu nedenle Gökbayır ve Altınbaşak varyantlarının önünün derhal tutulması gerekmektedir.

ÜRETİCİLERİMİZİN SORUNU ÇÖZÜM NOKTASINDA EL ELE VERMELİYİZ

Türkiye genelinde yaşanan 22 il deki bu kulaklık gerçekten kuraklık değil bu bir afettir. Özellikte bizleri yöneten siyasilerimizden beklentimiz üreticilerimizin adına bu konuya derhal müdahil olmaları ve üreticilerimizin gerek gördüğü suyla olan ihtiyaçlarını bir an önce çözmeleri noktasında ilgili kurumlara ve kuruluşlara gerekli desteği bizlere vermelerini talep etmekteyiz. Bu konuyla ilgili gerek ana muhalefet gerekse iktidar partileri hep beraber el ele verip üreticilerimizin sorunu çözüm noktasında mutlaka bir araya gelmeleri gerekmektedir. Biz Erzincan Ziraat odası başkanlığı olarak üreticimizin her daim yanındayız. Üreticimizin sorunları ile ilgileniyoruz. Bu gerçekten milli bir meseledir. Buna gerekti özenin gerekli desteğin verilmesini tüm yetkililerden talep ediyoruz.