Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rehber Öğretmenlerine ruhsal sorunlar eğitimi

Liselerde madde kullanımının üniversiteden yaklaşık 2 kat daha yaygın olduğu Erzincan’da görev yapan Rehber Öğretmenlere yönelik Bağımlılık ve yaygın görülen ruhsal sorunlar hakkında eğitimi düzenlendi. Programa katılan Psikiyatri Uzm. Hakan Öğütlü, Çocuk ruh sağlığının sağlıklı değerlendirilebilmesi için dinamik etkileşimleri ayrıntılı olarak irdelenmesi gerektiğini söyledi.

Liselerde madde kullanımının üniversiteden

Haber: İbrahim Gürler 

Erzincan Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Milli Eğitim Müdürlüğü Komisyonunca alınan karar gereğince Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Hakan Öğütlü, tarafından Erzincan’da görev yapan Rehber Öğretmenlere yönelik Bağımlılık eğitimi düzenlendi.

Erzincan Lisesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda düzenlenen programda Psikiyatri Uzm. Hakan Öğütlü, katılımcılara  madde, tütün, teknoloji bağımlılığı konuları başta olmak üzere  Yaygın görülen ruhsal sorunlar hakkında bilgiler verdi.

Hakan Öğütlü, Çocukların durmaksızın gelişen ve değişen fiziksel ya da ruhsal doğaları, erişkinler için geçerli ruh sağlığı tanımının dışına taşan özgün bir psikiyatrik gözlem ve değerlendirme gerektirmektedir. Çocuk ruh sağlığının sağlıklı değerlendirilebilmesi için gelişim dönemlerine karşılık gelen ruhsal yapılanmaları, mevcut aile sistemi, çevresel faktörler ve bütün bunların birbirileriyle olan dinamik etkileşimleri ayrıntılı olarak irdelenmelidir. Çocuğun ve ergenin içinde olduğu ruhsal gelişim basamağının saptanması, öğretmenlerin yaklaşımlarını olumlu biçimde etkileyebilmekte ayrıca ilişkilerdeki olası çatışmayı üstesinden gelinebilir hale getirebilmekte olduğunu ifade etti.

Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Hakan Öğütlü, daha sonra katılımcılara Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Öğrenme bozuklukları, Otizm ve benzeri yaygın gelişimsel bozukluklar, Çocukluk ve ergenlik çağı depresyon ve kaygı bozuklukları, Bebeklik ve okul öncesi dönemi yemek ve uyku problemleri, Anne-bebek-çocuk ilişkileri ve problemleri, İdrar ve dışkı alışkanlığı problemleri, Tik bozuklukları, Dil ve konuşma gelişimi problemleri, Kardeş kıskançlığı,Uyum ve davranış sorunları,Parmak emme, tırnak yeme, Mentalretardasyon (zeka geriliği) ve ilgili davranışsal sorunlar,  Buluğ çağı sorunları ve ebeveyn-ergen çatışmaları, Şiddete eğilimli çocuklar ve ergenler, Kronik hastalığı olan çocukların, ergenlerin ve ailelerinin yaşadığı ruhsal sorunlar, Bağımlılık(madde,tütün,teknoloji bağımlılığı) başlıklarında katılımcılara bilgiler aktardı.

Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Güler, yapılan çalışma hakkında bilgiler vererek, şu ifadelerde bulundu;  “Bugünkü çalışmamız psikiyatrisi doktorumuz Hakan Öğütlü bey ile ilimizde bulunan tüm rehber öğretmenlerle paylaşım yapıyoruz. Bunun içerisinde neler var. İlk önce ender gruplardan başlattık. Otizm, hiperaktif bozukluğu, down sendrom bozukluğu gibi. Tüm engel gruplarından bahsedecek. Amacımız bütün engel gruplarında en önemli şey erken tanı. Yani bir Otizm çocuğunda erkan tanı nelerdir. Çünkü Otizm tanısı 2 ile 3 yaş arasında konulan bir tanı. Ama  biraz biraz gecikmişte olsa okulda Otizmli olan çocuğun belirtileri nelerdir. Hiperaktif olan çocuğun belirtileri bunlarla bizimle bilgi paylaşımlarında bulunuyor. Amacımız rehber öğretmenlerde farkındalık oluşturmak ve bununla birlikte erkan tanı yapabilme. Özel eğitimde erken tanıda en önemli ilkelerden birisi çocuğa ne kadar erken müdahale yapılırsa çocuğun gelişimde de büyük bir  fayda sağlıyor. Bugün başladık. Tam gün boyunca doktor bey paylaşımlarda bulunacaklar.” Dedi