Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Selma Argon: Dedem Her Şiirini Yaşayarak Yazdı

İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Candır Kitap Can Hep Birlikte Okuyor Erzincan "Yazarlar Okullarda’’ Projesi kapsamında Erzincan’da gelen "İstiklal şairi" Mehmet Akif Ersoy’un torunu yazar Selma Argon, dedesinin ismini taşıdığı okulda öğrenciler ile buluştu. Mili Şairin torunu Argon, burada dedesi hakkında önemli bilgiler vererek, "Dedemin şiirlerindeki özellik, her şiiri yaşayarak yazmış olmasıdır. Yani bize bir belgesel bırakmış dedi.

İl Millî Eğitim Müdürlüğü

Haber: İbrahim Gürler 

Candır Kitap Can Hep Birlikte Okuyor Erzincan “Yazarlar Okullarda” projesi kapsamında Mehmet Akif Ersoy ilk okulunda İstiklal şairi” Mehmet Akif Ersoy’un torunu yazar Selma Argon,  öğrenciler ile bir araya geldi. Düzenlenen etkinliğe Erzincan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Erzincan Şehit Aileleri Derneği Başkanı Abdulkadir Zengin, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a benzerliği ile tanınan Yüksel Kul, öğretmenler öğrenciler ve veliler katıldı.  Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Kitap okumanın önemini anlatarak her kitabı değil bize eğitim öğretim hayatımızda ve hayat boyu faydalı olacak kitapları okumalarını tavsiye etti. Gün, ‘‘Kitap okumayı alışkanlık haline getirmenin de ötesine çıkarmak için yani onu bir İhtiyaç halinde olduğunu hissetmemiz amacıyla candır kitap can hep birlikte okuyor Erzincan projesini uygulamaya koyduk diye konuştu.

“63 YILLIK HAYATINA ÇOK GÜZEL ŞEY SIĞDIRMIŞ”

Daha sonra ise Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, dedesinin hayatını, arkadaşlıklarını ve eserlerini anlattı. Argon, konuşmasında ilk olarak kendisinden bahsederek, edebiyat ve tarih alanında sürekli çalıştığını halen de çalışmaya devam ettiğini söyledi.  Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için sürekli okuduğunu anlatan Argon, şunları kaydetti: “Onun hakkında yazılmış tüm eserleri de okudum ve inceledim diyebilirim. Her kitapta başka bir şey karşıma çıkıyor ve dedem her seferinde beni hayrete düşürüyor. Yani 63 yıllık hayatına o kadar güzel şey sığdırmış ki insan şaşırıyor.

Dedem 1873’te Fatih’te doğmuş ve 4 yaşından itibaren babasının eğitimi altında Kur’an öğrenmeye ve okula gitmeye başlıyor. ‘Ben ne öğrendiysem babamdan öğrendim.’ der kendisi. Okuduğu her okulda, her yaptığı işte de en önde gelen insanlardan biridir. Bütün okulları birincilikle bitirmiştir. 14 yaşında babasını kaybeder ve bu kayıp onu çok sarsar. Çünkü 14 yaşındaki bir gence anne ve kız kardeşinin bakımı kalır. Sonra okulu bırakıp, Halkalı Ziraat Mektebi’ne gider, oradan mezun olanlara hemen iş bulma imkanı vardır çünkü. Birincilikle mezun olur ve karış karış Anadolu’da vazife yapmaya başlar.”

“HER ŞİİRİ YAŞAYARAK YAZMIŞTIR”

Selma Argon, Mehmet Akif Ersoy’un ilk şiirlerini okul yıllarında yazmaya başladığını hatırlatarak,  Dedesinin Osmanlı’nın en çalkantılı, büyük kayıpların yaşandığı bir dönemde doğduğunu ve tüm yaşananların eserlerine yansıdığını dile getiren Argon, şunları kaydetti:

“Dedemin şiirlerindeki özellik, her şiiri yaşayarak yazmış olmasıdır. Yani bize bir belgesel bırakmış. ‘Ne gördüysem onu yazdım. Hayalle yoktur benim işim’ der. Göremediği yerleri de arkadaşlarından dinler. Bir özelliği de şiirlerinde insanları konuşturmasıdır. 1908’e kadar hayatı hep insanların arasında geçer. Adım adım Anadolu’yu dolaşırken insanlarla bir arada onların ihtiyaçlarını, nelerden korktuklarını, nelerden hoşlandıklarını görür ve ileride bu tecrübeler milli mücadele günlerinde çok işine yaramıştır. Çünkü insanları çok yakından tanır. Sözü de dinlenen bir insandır diye konuştu. Yaklaşık 1.5 saat süren söyleşi sonunda öğrencilerin kitaplarını imzalayan Argon, öğretmeler ile fotoğraf çekimi ile düzenlenen program sona erdi.