Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihine ışık tutan müze

1882 yılında inşa edilmeye başlanan ve 1884 yılında tamamlanarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanan Ttarihi Erzincan Lisesi, bünyesinde oluşturduğu müze ile kendi tarihine ışık tutuyor.

1882 yılında inşa edilmeye

Haber: İbrahim Gürler 

1884 yılında tamamlanarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanan tarihi Erzincan Lisesinde 3 eski mezun tarafından oluşturulan Müze okulun tarihine de ışık tutuyor.
Erzincan Lisesi ana bina içerisinde yer alan müzede hem okulun tarihi geçmişini, hem de geçmiş yıllardaki eğitim ve öğretimin nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler veriliyor.
Müze içerisinde eski yıllarda kullanılan ders araç gereçleri, öğrenci kayıt defterleri, Atatük’ün piyanosu , Atatük’ün vefat ettiği yılda yayınlanan gazetelerin orijinalleri, okulun geçmiş yıllarda kazandığı kupalar ve eskiye dayalı bir çok eğitim materyalleri yer alıyor.
Tarihi Erzincan Lisesi Müdürü İbrahim Salar,  kuruluşundan bu güne kadar binlerce öğrenciyi mezun eden lise aralarında Başbakan, Bakan, milletvekili, profesör, doktor, asker, sanatçı ve farklı meslekten birçok öğrenciyi yetiştirmenin de haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.
Erzincan Lisesi Müdürü İbrahim Salar, ‘‘Erzincan Lisesi Cumhuriyet tarihi anlamıyla 30 Eylül 1948 Tarihinde kurulmuş bir okul. Ancak elimizdeki kaynaklardan, mezunlarımızın ifadelerinden ve konjüktürel yapı anlamıyla Erzincan Lisesinin kuruluş tarihinin 1905 olduğunu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi akademisyenleri  ispatladı bunu bir makaleyle çalışarak bize bildirdiler. Dolayısıyla Erzincan Lisesi zaten tarihi bir okulken tarihini daha da geriye resmi anlamda çekmiş oldu. Bakanlığımız da bunu onayladı. 3 Nisan 2019 tarihi itibariyle de Erzincan Lisesi Özel proje program uygulayan eğitim kurumu olarak Bakanlığımızca tescil edildi. 

MÜZEYİ 3 ESKİ MEZUN KURDU 
Göreve geldiğimiz zaman gördük ki Erzincan Lisesinde Türkiye de nadir olan okul müzelerinin  birinin açıldığını gördük.  Biz göreve gelmeden önce şirin bir müze vardı Bu müzeyi eski mezunlarımız  Eczacı  Saldıray Baydemir, Baba Turan Lakaplı Turan Yılmaz ve İş adamı Kerim Özcanlı tarafından kurulduğunu söyledi. 
HER DAKİKA MÜZEMİZ GEZEBİLİR

Müdür Salar, ‘‘ İlerleyen zamanlarda Bakanlığımız bir çalışma yaparak her ile bir İl Eğitim Tarihi Müzesinin kurulmasına karar verdi. Milli Eğitim Müdürlüğü bu görevi bize tebliğ etti. Bizde bununla alakalı bir çalışma yaparak tüm İldeki eskiye dayalı ne kadar malzeme varsa eğitim tarihi açısından ne varsa bize gönderdiler.  Bizde mevcut müzeyi büyüttük.  Okullardan her zaman guruplar şeklinde öğrenciler müzemizi ziyaret ediyor. Erzincan’da kim bu müzeyi görmek istiyorsa her dakika müzemizi gezebilirler’’ dedi.
ATATÜK’ÜN PİYANOSU VAR 
Müzede  Mustafa Kemal Atatük’ün vefatında Erzincan’dan Anıtkabir’e götürülen toprağın teslim evrakı mevcut olduğunu ifade eden Salar, ‘‘ Bir öğretmenin 1907 kararnamesi var, Erzincan Lisesinin  1970 sonrasında Futbol’da Türkiye Şampiyonu , Avrupa Şampiyonu  ve Dünya derecesi aldığı kupa ve fotoğrafı yer alıyor.  Yine Erzincan  Lisesinin 1969-70 tarihinde Bilgi yarışmasında Türkiye Birincisi olduğu dönemin kupası ve fotoğrafı yer alıyor. Bunların haricinde Atatük’ün piyanosu var, Atatük’ün vefat ettiği yılda yayınlanan gazetelerin orijinalleri mevcut.   Yine 1950 yılından beri çalan bir zil ve eskiye dayalı eğitim materyalleri müzemizde sergilenmektedir.  Bizim dezavantajımız Savaş yılları dönemin de bir çok şey kaybolmuş gitmiş, ayrıca Erzincan’ın kaderinde depremler mevcut olduğundan yaşanan depremlerde  Erzincan olarak elde avuçta  çok ciddi eserlerde kalmamış.  Beni en çok etkileyen  bir  Öğretmenin kendi el yazısıyla 1924 yılından başlayıp 1936 yılına kadar yaptığı bir öğrenci albümü var ve bu albüm 3 deprem görmesine rağmen elimizde sapa sağlam duruyor dedi.