Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir meslek daha bitti

Geçmişte evlenecek olan çiftlerin ihtiyaç listesinin birinci sırasına yazdığı yünlerin yerini artık hazır yatakların almasıyla birlikte Yüncülük mesleği de bitti.

Geçmişte evlenecek olan çiftlerin

Haber: İbrahim Gürler 

Tarih boyunca zenginliği ile dikkat çeken ve asırları aşarak günümüze kadar ulaşan Türk kültürünün vazgeçilmez ögelerinden yüncülük, teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu.

Her geçen gün değişen ve zor olan her ne varsa kolaylaştıran teknolojinin olumlu yanlarının yanı sıra olumsuz yanları da var. Geçmişte evlenecek olan çiftlerin ihtiyaç listesinin birinci sırasına yazdığı yünlerin yerini artık hazır yatakların almasıyla birlikte Yüncülük mesleği de bitti.

MESLEK KENDİLİĞİNDEN ÖLDÜ

Erzincan’da peynirciler çarşısında 15 sene yün ticareti ile uğraşan Sami Apaydın, yüne vatandaşlar tarafından rağbet gösterilmediğinden dolayı yıllarca severek yaptığı yüncülük mesleğini bıraktığını ve mesleğin kendiliğinden öldüğünü söyledi.

Yüncülüğün dününü ve bugününü anlatan Apaydın, Geçmiş yıllarda yünün dolar ile alınıp, satılacak kadar değerli bir ürün olduğunu ancak teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon ürünlerinin çıkmasıyla yünün herhangi bir değerinin kalmadığını ifade etti.

YÜN YAZIN SERİN KIŞIN SICAK TUTUYOR

Sami Apaydın, “Önceden yün satıyorduk, millette alıyordu sağlıklı yaşıyordu. Romatizma hastalığı olmuyordu. Şimdi hazır yataklar çıktı otomatikman romatizma hastalıkları başladı. Çünkü hazır yatakların özelliği naylon ve ısıtmıyor. Ama yün yazın serin kışın sıcak tutuyor. Yün sağlıklıdır. Kadınlar da kendi rahatını düşündüğünden dolayı hazır yatak aldılar. İnsanlar artık hastalıktan kalkamıyorlar. Diğer taraftan doktorlar bile çare bulamıyor romatizmaya. 15 yıldır yün sattım, şu anda da kadınlar rahatına düşkün olduğu için yün almıyorlar. Erzincan’da şu anda yüncülük mesleğiyle uğraşan kimse kalmadı. Yün Erzincan’ın yeri ama nakliye yüksek olduğundan dolayı yayladan getirmiyorlar, insanlarda almadığı için de bu meslek kendiliğinden kayboldu” diye konuştu.