Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mikro Kredi can suyu oldu

Erzincan'da 9 yıl önce aldığı mikrokredi ile dükkanına yeni malzemeler alarak işlerini geliştiren Ayla Özdemir, ‘‘Mikrokrediden önce bulunduğum dükkanda kiracıydım, şimdi burayı satın aldım. Sermayeye ihtiyacım olduğunda arkamda olan Mikrokredi sayesinde artık ileriye daha umutla bakıyorum" dedi

Erzincan'da 9 yıl önce

Mikro kredi uygulamasıyla iş hayatına atılan binlerce kadın patron statüsüne yükseldi. Erzincan’da aldıkları mikro kredilerle kendi işlerini kuran dar gelirli kadınlar, hem aile bütçesine hem de üretime katkı sağlıyor.

Mikro Kredi Erzincan Şube Müdürlüğü ekipleri, kredi kullanan kadınları haftalık olarak ziyaret edip çalışmalarını inceliyor ve kullanılan kredilerin dönüşümünü gerçekleştiriyor.

Mikrogirişimci Ayla Özdemir, 2010 yılında Mikrokredi ile tanıştığını ifade ederek, Mikrokredinin bana sağladığı fayda, sıkıştığım anda malzeme almada hep yanımda olduğunu söyledi.

Özdemir,  Çok zor şartlar altında büyüdüm. Benden sonra 5 kardeşim daha var. ilkokulu bitirdim, ortaokula başlamıştım ki maddi imkansızlıklar daha da artınca babam beni okuldan aldı bir kuaförün yanına verdi.14 yaşımdan bu yana kendi ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. 9 yıl önce çıraklık yaparak öğrendiğim mesleğim için dükkan açtım. 2 çocuğunum eğitimini sağlamak için daha çok çalıştım. Kuaförüme  takı, kozmetik, fular getirerek satmaya başladım.

NAKİT PARAYA İHTİYACIM VARDI

Mikrokredi ile tanışmam ise şu şekilde oldu. Bulunduğumuz alışveriş merkezinde her hafta  aynı saatte yapılan mikrofinans  projesinin mini toplantısı dikkatimi çekmişti. Mikrokredi çalışanları dükkanıma gelerek benimle sohbet edip, projeyi anlattılar.O zamanlarda dükkanıma malzeme almam gerekiyordu,nakit paraya ihtiyacım vardı.Projenin tam bana uygun olduğunu düşündüm,cesaretlendim.Bir grup oluşturdum,kendime daha da  güvenim gelmişti .Kadınların arkasında olan bu projeden ilk olarak 700 TL kullandım. Düğün  sezonu açıldığı için kuaförüne boya aldım. Şu anda dükkanımda  işlerim gayet iyi. Mikrokrediyi bütün bayanlara tavsiye ediyorum. İşimi daha çok geliştirmek için  6000 TL  Kredi kullanarak dükkan için gereken malzemeleri aldım. Sermayeye ihtiyacım olduğunda arkamda olan  Mikrokredi sayesinde artık ileriye daha umutla bakıyorum dedi.

Mikrokredi Erzincan Şube Müdürü Tuğba Aybey ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ‘‘Erzincan’da İl Özel İdaresi ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından ortaklaşa yürütülen Mikrokredi projesi ile Ayla Hanım’ın 9 yıl önce tanıştığını söyleyerek, 2010 yılından 2019 yılına kadar 43 bin 500 TL kredi kullanmıştır. Bugüne kadar elde ettiği gelirle; temel ihtiyaçlarını karşılamış, çocuğunun da iyi şartlarda eğitim almasını sağlamıştır. Mikrokredi Ayla Hanım’ın hayatının değişmesine imkân sağlayarak, hiç kimseye muhtaç olmadan, temel ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına vesile olmuştur’’ dedi.

845 MİLYON LİRA MİKROKREDİ

Aybey,  ‘‘2003 yılından beri, Türkiye’de mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Türkiye Grameen Mikrofinans Programının, dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğu ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 845 Milyon lirayı aştığını söyleyerek  yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda, yaklaşık 3 milyondan fazla yoksul kadının mikrogirişimci yapılması hedeflendiğini belirtti. Mikrokredinin amacının, klasik yollarla banka kredisi alamayacak kişilere, yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve işsizliği azaltacak şekilde, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasının, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacak sermaye ihtiyacını sağlamak olduğunu anlatan Aybey,  ilk defa kredi alan kişiye maksimum 1000 lira kredi verilirken, performansa dayalı olarak 1 yıl sonra ise alternatif kredilerle isterlerse işlerini büyütebilme imkanı sağladığını kaydetti.

5’ER KİŞİLİK GRUP

Kredi almak isteyenlerin 5’er kişilik gruplar oluşturması gerektiğini vurgulayan Aybey, “Yıllık en fazla bin lira sermayeye ihtiyaç duyan ve mikrokredinin temel prensiplerini uygulamaya hazır olan herkes mikrokrediden faydalanabiliyor’’  dedi.