Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Barajlar suya doldu

Son günlerde yağan yağmur ve eriyen kar suları ile Erzincan’da bulunan Göyne Barajında, Tercan Barajında ve Tercan Çadırkaya Göletimiz doluluk oranı yüzde 100’e yükseldi.

Son günlerde yağan yağmur

Haber: İbrahim Gürler 

Erzincan’da tarım arazilerinin sulanması için kullanılan sulama suyunun büyük bir kısmını karşılayan Göyne Barajında su seviyesi yüzde 100’e yükseldi. Erzincan merkeze bağlı Çatalarmut köyünde bulunan Göyne Barajı’nda, yağan yağmur ve karların erimesi ile birlikte su seviyesi yükseldi. Göyne Barajında su oranı yüzde 100’e çıktı.

Devlet Su İşleri 82. Bölge Müdürü Hakan Bekar: “Malumunuz olduğu üzere su miktarı konusunda çok verimli ve bereketli bir yıla girmiş bulunmaktayız. 2019 yılının ilk çeyreğinde baraj gölet ve diğer depolama tesislerimizin rezervuar alanlarına yağan aşırı miktardaki karların Nisan ve Mayıs aylarındaki yağmur yağışlarının etkisiyle erimesi neticesinde çok ciddi oranda rezervuar hacimlerimizde artış meydana gelmiştir.

Bunlara geçmiş yıllara kıyas vermek gerekirse geçtiğimiz yıllarda Mayıs aylarının sonlarına doğru yüzde yüz doluluk seviyesine ulaşan üzerinde bulunduğumuz Göyne barajı, bu yıl Nisan ayının başında yüzde yüz doluluk seviyesine ulaşmış ve dolu savaktan su deşarj etmeye başlamıştır.

Aynı şekilde geçtiğimiz yıllarda bu ayda yüzde 81-82 seviyesinde olan Tercan Barajımız,  yaklaşık bir aydır yüzde yüz seviyesine ulaşmış ve dolu savaktan su akıtmaya başlamıştır.

Geçtiğimiz yıllarda bu zamanlarda yüzde 30 doluluk oranına sahip Tercan Çadırkaya Göletimiz şu an dolu savağını çalıştırmakta, çiftçilerimizin sulu tarım yapmasının önündeki tüm mani durumları kaldırmış vaziyettedir.

48 bin 470 dekarlık tarım arazisini sulayacak olan Göyne Barajımız, bu yıl geçmiş yıllarda da olduğu gibi su miktarıyla çiftçilerimizin yüzünü güldürecek sulamada herhangi bir su problemi yaşanmasının önüne geçecektir.

Aynı şekilde bu takdir ettiğimiz gibi ani kar erimelerinin meydana getirdiği rezervuarlarımızdaki bu artış derelerimizde de debi artışına sebep olmuştur. Başta Fırat Nehri Karasu kolu olmak üzere tüm dere ve nehirlerimiz de yan kollarında çok ciddi miktarda su artışını peşinde getirmiştir.

Bununla beraber taşkın durumları olması tahmin edildiğinde geçtiğimiz aylarda kendi imkanlarımız ile makineli çalışmalar yaparak gerekli dere yataklarında düzenleme yoluna gitmiş bulunmaktayız. Bununla beraber hem bugün hem de önümüzdeki günlerde oluşabilecek taşkın riskini minimize etmeye çalıştığımız gibi vatandaşlarımızı da önümüze ki günlerde olabilecek debi artışlarına karşı müsterih ve aynı zaman da dikkatli olmaya çağırıyorum. Yine son olarak halkımıza ve gençlerimize barajlarımızda göletlerimizde sulama kanallarımızda serinlemek maksadıyla yüzmemeleri, maksadı dışında bu alanları kullanmamalarını öneriyorum. Çünkü bu alanlarda yüzmek demek ölüme yüzmek demek. Geçtiğimiz yıllarda alan alan değerlendirirsek bu aylarda yüzde doksanlar seviyesini su doluluk oranları bu sene yüzde yüz seviyesine ulaşmıştır. Yani geçtiğimiz yıllara göre yaklaşık 1- 2 hafta daha erken yüzde yüz doluluk seviyesine ulaşmış vaziyetteyiz” dedi.