Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dekandan Can Yakan Eylem

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu yine ilginç bir eyleme imza attı. Dünya genelinde yaşanan orman yangınlarına dikkati çekmek isteyen Prof. Dr. Kavukcu, orman yangını sonrası yanan bir alandan aldığı ağacı taşıyıp şehir merkezine getirerek Cumhuriyet Meydanında sergiledi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Haber: İbrahim Gürler 

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, ilginç bir eylem gerçekleştirdi. Erzincan’da ve dünya genelinde çıkan orman yangınlarına dikkat çekmek isteyen Prof. Dr. Kavukçu önce kısa süre önce Erzincan’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve kısa süre önce yangın çıkan Mecidiye mevkiine çıktı. Burada yangından zarar gören ağacı yandığı alandan çıkaran Prof. Dr. Kavukcu daha sonra bu ağacı dağlık alanda ve şehir merkezinde bir süre taşıdı. Orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla ormanlık alandan aldığı yanmış ağacı şehrin en işlek caddesi olan Ordu Caddesinde kaldırımda ve yolda taşıyan Prof. Dr. Kavukcu, yanmış ağacı vatandaşların görmesi için Erzincan şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanına bıraktı. Prof. Dr. Kavukcu’nun gerçekleştirdiği eylemi gören vatandaşlar ise ilk anda şaşkınlıklarını gizleyemedi. Daha sonra Prof. Dr. Kavukcu’nun, orman yangınlarına dikkat çekmek için bu eylemi yaptığını öğrenen vatandaşlar kendisine alkışlayarak ve tezahurat ederek destekte bulundular.

Prof. Dr. Mehmet Kavukçu yaptığı açıklamada “Mesajım, ormana, ağaca, bitkiye, bitki örtüsüne her şeye çok özen gösterilmeli. Çünkü bu bitki örtüsüyle, ormanla, ağaçla birlikte yaşayan binlerce canlı var. Hem onların hayatları, hem de insanın hayatı açısından bu çok önemli. Onun için piknik alanlarında olsun, gayri ihtiyari davranışlarda olsun, ya da terörize edilmiş düşünceleri varsa onları silip atsınlar. Özellikle ormanla, ağaçla, bitki ile yan yana iç içe oldukları zaman çok daha özenli, çok daha hassas, çok daha duyarlı olmaları insanlık adına kendi adlarına, çocuklarının adlarına, gelecek nesiller adına çok daha önemli. Dünyamız adına önemli. Bütün dünya adına önemli. / Bu güne kadar yapmış olduğum bir çok çalışmada özellikle performanslarda doğanın korunması yönün de insanın doğa ile yaşam ilişkisi üzerine bir çok performans gerçekleştirdim. Bu performanslar kimi zaman iklim doğrultusunda hareket etti. Buzlarla ilişkili çalışmalar gerçekleştirdim. Bu çalışmam da yine doğa üzerine, doğa ve insan ilişkisi üzerine yaptığım bir çalışma. Bu yaz aylarında yaklaşık iki ayı aşkın bir süredir. Düşündüğüm bir çalışmaydı ama ne yapmak istediğimi, nasıl bir iş gerçekleştirmemin daha doğru olacağı üzerine en son geldiğim aşamada bunu karar kıldım. / Bu yaz yaklaşık 20 civarında irili ufaklı yangınlar olmuş. Tahribat var. Kimi zaman bilinçli, kimi zaman bilinçsiz, kimi zaman terörize denilebilecek durumlar söz konusu. Bunun dışında da Türkiye’nin birçok kentinde, en son İzmir’de olan yangın. Onun dışında birçok kentte ormanların yanması ve bununla birlikte canlıların yok olması. Aynı zaman da tüm dünyada Rusya’da olsun, Japonya’da olsun, Brezilyada yağmur ormanlarında olsun ki bütün dünyanın endişe ile izlediği yangınlardı. Bunlarla ilgili bir şey söylemek istedim. Sanatçı olarak bunu görebildiğim için daha önce yaptığım performans dillerine yeni bir şey eklemeye çalıştım. O çaba içerisindeyim. Buna Erzincan’da yanmış bir bölgede, ormanın ve bitki örtüsünün yakılmış olduğu bir bölgede aldığımız yanmış bir çam ağacını oradan taşıyarak ve bunun dışında da birçok çam ağacı taşınacak. Onun yanında şehir merkezinde bir yürüyüş mantığı içerisinde bunlar taşınacak. Bu yapılan yürüyüşte şehir merkezinde herkesin görebileceği bir alana yerleştirme yapılacak. Çamlarla, yanmış çamlarla, yanmış ağaçlarla” diye konuştu.

Yaşanan bu eylemi gören Vatandaşlar ise “Doğru bir şey bütün halkımızın bu konuda duyarlı olması lazım. Hocamızı ben çok çok takdir ediyorum. Tebrik ediyorum” diye konuştular.