Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğinli kadınlar geleneksel yöntemlerle pekmez yapıyorlar

Doğal ve Katkısız Pekmez Kemaliye’de Geleneksel Yöntemlerle Hazırlanıyor Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, asırlardır üretilen dut pekmezi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Bahçelerde dev ocaklar yakan kadınlar, doğal ve katkısız pekmez üretiyorlar.

Doğal ve Katkısız Pekmez

Bahçelerden dut toplama mevsiminin sona ermesinin ardından bol güneş ve hafif rüzgarın etkili olmasıyla birlikte Kemaliye’de kadınların pekmez mesaisi de başladı. Bahçelerde yaktıkları ocaklara dev kazanları yerleştiren kadınlar bir taraftan duk kaynatırken bir taraftan da şırasını topluyor. Kazanlardan alınan şırayı güneş gören damlarda tepsilere seren kadınlar, bir süre olgunlaşmasını bekliyor. Bir hafta süren bu işlem sonunda Kemaliye’nin tadına doyum olmaz pekmezi hazır hale getiriliyor.
Uzun uğraşlar ile hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan pekmezin el becerisi gerektirdiğini anlatan Zeynep Yalçıner, “Uzun uğraş ve zahmetler sonucu el işçiliği ile tamamen doğal yollardan hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pekmezlerimiz kış mevsiminde her derde deva olarak kullanılır. Dutlar kazanda kaynatılır, şırası elde edilir. Kaynatma işlemi uzun süre uygulanır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıranın üstü sarı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar” dedi.