Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Limon: Ustanın değeri yok ki çırağında değeri olsun

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında mesleki eğitim de işbirliği ve yenilikçi yaklaşımların paylaşımı konulu toplantı düzenlendi. Yapılan toplantıda konuşan Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Birlik Başkanı Bedir Limon, “Ülkemizde ustanın değeri yok ki çırağında değeri olsun. Çıraklığın değerinin olması için mesleğin değerinin olması lazım dedi.

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında

Erzincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, tarafından, öğretmenevinde 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında mesleki eğitim de işbirliği ve yenilikçi yaklaşımların paylaşımı konulu toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi ve OSB’de faaliyet gösteren işletmelerin temsilcileri, Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yönetimi ve üyeleri, Milli eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve Erzincan’da faaliyet gösteren işletmeler katıldı.
Düzenlenen program da konuşma yapan Erzincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bahadır Sazlı; “İşletmenin, okula giderek ya da eğitim birimi bulunan işletmelerin iş yerinde öğrencilere ilgili meslek alanındaki güncel uygulama ve yeniliklere dair deneyimlerini paylaşmasını, alan tanıtım, konferans, saha inceleme organizasyonlarda okul ile yapacağı işbirliğini protokolü yapmak istiyoruz. Bu kapsam da Bilişim Teknolojileri Alanında, Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı, İnşaat Teknolojisi Alanında, Tesisat  Teknolojisi ve İklimlendirme Alanında, Endüstriyel Otomasyon  Teknolojileri Alanında, ilimizde faaliyet gösteren firmalarımızla iletişime geçtik ve bu firmalarımız ile yapacağımız protokol kapsamında öğrencilerimizin eğitimlerini almalarını sağlayacağız. 
Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur. 
Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında okumakta iken staja, tamamlayıcı eğitime veya alan eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden, Bakanlık ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanır. 
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERE DEVLET KATKISI İŞLEMLERİ
İşletmelerde Beceri Eğitimi gören öğrencilerin ve çırak ve aday çırakların işletmelerde alacağı ücret, asgari ücretin %30’undan az olamayacak. 
İşletmelerde Beceri Eğitimi gören öğrencilere ve çırak ve aday çıraklara işletmelerde ödenecek ücretin (asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere) 2/3’ü (personel sayısı 19 ve altında) veya 1/3’ü (personel sayısı 20 ve üstünde) devlet tarafından ödenecek.
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERE DEVLET KATKISI İŞLEMLERİ
Öğrenciye ödenecek toplam ücret, işletme tarafından öğrencinin banka hesabına her ayın en geç 10. gününe kadar ödenecek(Devlet payı +işletme payı), bu ödeme yapıldıktan sonra her ayın en geç 25. gününe kadar işletme tarafından ödenen devlet payı işletmenin banka hesabına yatırılacak 
Devamsızlığı olan, hastalık izninde olan (Raporlu) öğrencilere bu günlere karşılık gelen ücret ödenmeyecek. 
Bu ücretler, her türlü vergiden muaf tutulacak” dedi.
ÜLKEMİZDE USTANIN DEĞERİ YOK Kİ ÇIRAĞINDA DEĞERİ OLSUN
Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Birlik Başkanı Bedir Limon, “Ülkemizde ustanın değeri yok ki çırağında değeri olsun. Çıraklığın değerinin olması için mesleğin değerinin olması lazım. Mesleğin değeri yok. Mesleğin değeri olacak ki işletmeler yanında çırak ve kalfa çalıştırabilsin. Önce mesleğin değeri olması lazım” dedi.