Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mantarın fiyatı kırmızı eti 3'e katladı

Erzincan’ın dağlık bölgelerinde doğada kendiliğinden yetişen, barındırdığı besin öğeleri nedeniyle özel bir tür olarak bilinen ‘çaşır’ mantarı, çarşı pazarda kilosu 80 TL ile 100 TL arasında alıcı buluyor.

Erzincan’ın dağlık bölgelerinde doğada

Haber: İbrahim Gürler 

Tüm yurdu ve bölgeyi etkisi altına alan yağışlı hava, bugünlerde yerini güneşli günlere bırakmasının ardından mantar gibi doğal ürünler pazarlarda yerini aldı.

Doğada doğal yollarla yetişen çaşır mantarı, şehrin muhtelif yerlerinde satılmaya başladı. Halkın oldukça rağbet gösterdiği çaşır mantarı birçok ailenin geçim kaynağı oldu. Çaşır mantarının kilosunun 80 TL’den, 100 TL’ye kadar çıkmasına rağmen vatandaşlar et yerine mantarı tercih ediyor. Halk arasında çaşır mantarı olarak da bilinen, oldukça lezzetli ve sağlıklı olan dağ mantarı, yağışların yoğun olması yüzünden oldukça verimli bir yıl geçiriyor.Yağmurların ardından açan güneşi fırsat bilen vatandaşlar yörede mantar toplamak için dağ ve yaylalara akın etti. Getirdikleri mantarı oluşturdukları pazarlarda satan vatandaşlar, ürünleri bir günde bitiriyor.

SAĞLIK DOSTU MANTAR

Yaşam süresini uzattığı ve tümöre karşı etkili olduğunu düşüncesiyle sağlık dostu mantar olarak bilinen çaşır, Erzincan’ın yüksek kesimlerinde yetişiyor.  Çaşır mantarının, şeker hastalığına, kalp damar hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Aynı adı taşıyan otun köklerinde kendiliğinden yetişen bir tür değerli mantar olarak biliniyor. İlkbahar aylarında karların erimesi ile birlikte çıkmaya başlayan çaşır otunun köklerinde Mayıs – Haziran aylarına gelindiğinde yetişen çaşır mantarındaki minerallerin birçoğunun da kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor. Öte yandan Et ve Süt Kurumu’nda (ESK)  Dana Kıyma 32,00, Dana Kuşbaşı 35,00, Dana Biftek-Rosto 40,50 TL’den satışa sunuluyor.