Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muharrem Ayı Oruçları Cumartesi Günü Başlıyor

Muharrem ayı oruçları 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü başlıyor. Muharrem Ayı başlangıcı dolayısıyla Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi Başkanı Sadık Düzgün açıklama yaparak Ülkenin tüm unsurlarının barış ve kardeşlik için çaba göstermesi gerektiğini söyleyerek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Muharrem ayı oruçları 31

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, ülkenin tüm unsurlarının barış ve kardeşlik için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Muharrem ayı denildiğinde de ilk akla gelenin Allah rızası için tutulan oruçlar olduğunu vurgulayan Düzgün “31 Ağustos 2019 Cumartesi günü itibari ile muharrem orucunu tutmaya başlayacağız. Muharrem ayı ay takvimine göre yılın ilk ayıdır.

Muharrem ayı denildiğinde ilk akla gelen Allah rızası  için tutulan oruçlarımızdır. Alevi inancına göre bu ay Allah’ın rızasını ve sevgisini kazanmak, toplumsal birliği, kardeşlik ve barış duygularını pekiştirmek, zulme ve haksızlığa karşı çıkmak, mazlumdan yana olmak özü dara çekme ve gönülleri insan olma onuru ile yıkama ayıdır.

ORUÇ NEFSİ ISLAH ETMEKTİR

Oruç ; insanlara hür türlü kötülükleri yaptıran hırs, nefis tamah ve şeytani duyguları ıslah etmek için yapılan riyasız ibadettir. Tek kelime ile oruç nefsi ıslah etmektir.  Bu ay dargınlıkların, küskünlüklerin bittiği , yüreklerimizin, gönüllerimizin bir olduğu, paylaşımcılığın, dostluğun komşu haklarının kutsallığı ve ayrımcılığın olmadığı erdemliğin doruğa çıktığı bir aydır.

Bu ayda oruç tutmak Hz. Adem Peygamber’in tövbesine katılmak, Nuh Peygamber’i,Yunus Peygamber’i,  İbrahim Peygamber’i ,Eyüp Peygamber’i, İdris Peygamber’i, Musa Peygamber’i, İsa Peygamber’i ve iki cihan güneşi Hz. Muhammed Mustafa’yı anmaktır.

Onların Sevgisiyle bezenmektir. Onların yolu ile, ahlâkı ile bezenmek ve aht’e vefalı olmaktır.  Bu ayda oruç tutmak başta Hz. İmam Ali olmak üzere tüm on iki imamlara gösterilen sadakati davranışa dökmektir.

EHLİBEYT’İN YOLUNDAN GİDENLER MANEVİ KURTULUŞA ERECEKTİR

Bu ayda oruç tutmak şehitler şahı Hz. İmam Hüseyin ve ona ikrar verenlerin soylu mücadelesini yüzyıllar sonra bile inançla, kararlıkla ve azimle yaşatmak demektir.

Kerbela’da Ehlibeyt erkekleri şehit edilirken Hz. Hüseyin’in büyük oğlu hz. İmam Zeynal Abidin bu kaliamdan sağ olarak kurtulmuştur. Ehlibeyt soyu olan imamlar ve seyitler İmam Zeynel Abidin’den devam etmiştir. Ehlibeyt’in yolundan gidenler manevi kurtuluşa erecektir.

Biz aleviler hem peygamberlerin kurtuluş ve selamete ermelerini, hem de Hz. Peygamber’imizin soyunun dünyada kesilmeyip devam ettiğine, şükür ve sena olarak oruç ibadetlerimizi yerine getirmekteyiz ve bu nedenle on iki gün boyunca orucu tutmaktayız. Aleviler bütün insanları  Allah’ın eseri diye sevmiş, islamın özünü dört kapı kırk makamda bulmuş, bunu da eline, diline, beline sahip ol kuralı ile özetlemiş, bin defa mazlum olsan bile bir defa zalim olma diyerek her zaman mazlumun yanında yer almıştır. Yolunu sevgi, barış, kardeşlik, dostluk yolu olarak belirlemiştir.

CEM İBADETLERİ YAPILACAK

Muharrem orucu boyunca yardımsever vatandaşlarımızın yardımları ile her akşam oruç açma yemekleri vakfımız yemekhanesinde verilecektir. Yine matem orucu boyunca cem evimiz de cem ibadetleri yapılacaktır.

12 Eylül 2019  Perşembe günü 12,00 ile 14, 30  saatleri arasında vakfımız yemekhanesinde kurban yemeği ile aşure ikramı yapılacaktır.

Tüm dostları ve canlarımızı aşure günümüze davet ediyoruz. Kutsal Muharrem ayının ulusumuza ve dünyaya barış ,kardeşlik ve özgürlük getirmesini diyoruz. Ne mutlu Allah rızası ile oruç  tutanlara! Ne mutlu oruç tutarak kalbini Allah ve İnsan sevgisi ile dolduranlara.      Yüce Allah Tuttuğumuz oruç ve matemlerimizi, yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul eylesin” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesinde yapılan açıklamaya, Ulalar, Geçit, Yalınca, Mollaköy, Altınbaşak Cemevi Başkanlarıda katıldı.