Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kültür Karıncaları Projesi Kemaliye’de Başladı

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın gözbebeği projesi olan “Kültür Karıncaları” Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) öncülüğünde, Kemaliye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) destekleriyle Kemaliye’de uygulanacak.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın

16 ay sürecek proje ile; Kemaliye’de yasayan farklı yaş gruplarından çocuk ve gençlerin yaşadıkları yöreyi, sahip oldukları kültür varlıklarını, tarihsel, kültürel ve doğal çeşitliliği daha yakından tanımaları ve güçlü bir koruma bilincine sahip olmaları sağlanacak.

KEMAV, İstanbul’da düzenlediği toplantıda, Kültür Karıncaları projesini tanıttı. Toplantıya katılan Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı Mustafa Kesim ve Vakıf Koordinatörü Ozan Torun, proje hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.
Toplantıda konuşan Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan, Kemaliye için çok önemli olan bir projeyi daha hayata geçirdiklerini belirterek, “Kemaliye’de tarih var, kültür var, mimari ve doğal güzellik var. Bizlerin görevi tüm bunların bilinir hale gelmesini sağlamak ve tanıtmaktır. Kültür Geliştirme Vakfı ile KUDAKA’nın da destekleri ile Kültür Karıncıları projesini resmen başlatmış olduk. Kemaliye bilincini arttırmanın bütün unsurları bu projenin içerisinde var. İlçede, ilköğretimde okuyan 370, Meslek Yüksek Okulunda 450 öğrencimiz var. Bu Kemaliye için güzel bir rakam. Bu öğrencilerimize Kemaliye bilincini aşılamamız gerekiyor, onlarla beraber bu projeyi yürüteceğiz. Kemaliye’yi gelecekte onlar omuzlarında taşıyacaklar. Vakfın adını 16 ay boyunca Eğin Bilincini Geliştirme Vakfı olarak değiştiriyorum. Buradaki herkes de bu vakfın mütevelli heyeti üyesi. Herkesin bu işin ucundan canı gönülden tutacağına inanıyorum. Hep birlikte Kemaliye’yi dünyaya tanıtmak için var gücümüzle çalışacağız. Bizlerin yegane amacı, ilçemizi dünyaya tanıtmak ve hak ettiği yere gelmesini sağlamaktır” dedi.
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı Mustafa Kesim de yaptığı konuşmada, projeye, en az 150 orta öğrenim, 50 de üniversite öğrencisinin katılmasını planladıklarını belirterek, “Kemaliye halkı da proje çalışmalarına katılarak yöreye ilişkin bilgi ve deneyimlerini genç kuşaklara aktaracak. Böylece ülke turizminin son yıllardaki parlayan yıldızlarından Kemaliye’nin tarihi, doğal ve kültürel mirası genç kuşağın bilinçli ellerinde korunarak, geleceğe aktarılacak. Çocuklar ve gençler sahip oldukları değerlerin ve kültür zenginliğinin bekçisi olacaklar. Proje süresince, Kemaliye’de ve İstanbul’da eş zamanlı yürütülecek çalışmalarla, çocuklara ve gençlere hitap eden, hem merak uyandırıcı hem de öğretici kültür rotaları oluşturulacak. ortaokul öğrencileri üniversiteli gönüllüler eşliğinde bu rotalar üzerinde kültür turlarına katılacak ve öğrendikleri bilgileri sanatsal çalışmalarla pekiştirecekler. Projenin sonunda, oluşturulacak rotaların kalıcı ve sürdürülebilir olabilmesi için bilgilendirme levhalarıyla donatılacak, çocuklara ve gençlere hitap edecek Kemaliye kültür varlıkları temalı eğitim kitleri hazırlanacak ve mevcut Kemaliye tanıtım materyallerini yeni verilerle destekleyecek bir mobil uygulama ile kitapçıklar üretilecek” dedi.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Koordinatörü Ozan Torun da, proje hakkında bilgiler vererek, “Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, 15 yıldır kültür varlıklarını koruma, kültürel bilinci yayma amacıyla faaliyet yürütüyor. Vakfın gözbebeği projesi olan Kültür Karıncaları, vakıf ile yaşıt. Bu projenin Kemaliye’de iyi bir model olacağına inanıyorum. Bu projeyi daha sonra belki de, Kemah, Arapgir, Divriği gibi bölgedeki diğer ilçelerde de uygulayacağız” dedi.
KEMAV Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Karausta, KEFTUD eski Başkanı Hacı Hüseyin Duru ve Turizm işletmecisi Latif Yalçıner de, projenin önemine vurgu yaparak, üzerlerine düşen her göreve hazır olduklarını ve tüm Kemaliye halkının bu projenin birer gönüllü üyesi olacağına inandıklarını söylediler.