Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tanoğlu, Habertürk’e yaptığı özel açıklamada, 13 Şubat 2024’te İliç’te yaşanan maden kazasının ardından madenin kapanma noktasına gelmesinin Erzincan ve bölge ticaretini derinden etkilediğini söyledi. Tanoğlu, gerekli tüm sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması şartıyla, madenin yeniden faaliyete geçmesini savundu.
“Kazadan Sonra Hayat Durdu”
13 Şubat’ta 9 kişinin hayatını kaybettiği elim kazayı hatırlatarak konuşmasına başlayan Başkan Ahmet Tanoğlu, “Tabii ki kimsenin burnu kanamasın isteriz, 9 vatandaşımızın vefat etmesi bizleri derinden üzdü. Ancak ticaret de hayatın bir parçası. Kazadan sonra İliç’te hayat durdu, esnaf kepenk kapattı. Çünkü birçok işletme, madene bağlı olarak varlığını sürdürüyor. İliç’teki hareketlilik Erzincan’a da yansıyordu. Bu nedenle madenin durması sadece bir ilçeyi değil tüm Erzincan’ı ekonomik olarak etkiledi,” dedi.
“Erzincan Spor Bile Etkilendi”
Tanoğlu, madenden sağlanan sponsorluklarla Erzincan Spor’un bile desteklendiğini vurgulayarak, “Ben beş yıl boyunca Erzincan Spor’un başkanlığını yaptım. İlk sponsorluk anlaşmasını bu madencilik şirketiyle biz yaptık. Hatta Anagold 24 Erzincan Spor ismini de ben verdim. Şimdi destek yok. Madenin açılması sadece ticareti değil, sporu da etkiler. Erzincan Spor da bu destekten fayda sağlardı,” ifadelerini kullandı.
“Bölge Halkı Geçimini Bu Madenden Sağlıyor”
İliç’te yaşayan halkın büyük çoğunluğunun geçimini madenden sağladığını belirten Tanoğlu, “İliç’in yüzde 90’ı bu madenden ekmek yiyor. İş makinesi operatöründen kamyoncusuna, yan sanayiye kadar herkes bu faaliyetle geçiniyor. Maden kapalı olduğu için inşaat sektörü durdu, kamyoncular işsiz kaldı. İnsanlar tekrar işine dönmek istiyor,” dedi.
“Tedbirler Alınmalı, Sorumlular Cezalandırılmalı”
Başkan Tanoğlu, yaşanan kazayla ilgili olarak sorumluların cezalandırılması gerektiğini vurgularken, “Şu an devam eden bir yargı süreci var. Suçu olan varsa cezasını çeksin. Ancak gerekli tedbirler alınırsa, madenin yeniden faaliyete geçmesinde fayda görüyoruz. Orada daha önce çok sıkı denetimler yapılıyordu. Giriş-çıkışlar bile kontrollüydü. Nasıl bu hata yapıldı bilemiyoruz ama bundan sonrası için her türlü güvenlik önlemi alınmalı,” diye konuştu.
“Altın İthalatı Yerine Yerli Üretim Önemli”
İliç’teki altın madeninin sadece Erzincan’a değil, Türkiye ekonomisine de katkı sağladığını hatırlatan Tanoğlu, “Altın, Türkiye’nin en çok ithal ettiği ürünlerden biri. Ancak bu madende üretilen altın yurt içinde kalıyor. Bu da ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. O yüzden bu sadece yerel değil, ulusal bir meseledir,” dedi.
“Sağlık Önceliğimizdir, Ancak Hayat Devam Ediyor”
İliç’te siyanürle altın üretimi yapıldığına dair söylentilere de değinen Tanoğlu, “Siyanürün zararlı olduğuna dair iddialar vardı ancak bugüne kadar somut bir zarar tespit edilmedi. Avrupa standartlarında üretim yapılıyor. Yine de önceliğimiz insan sağlığıdır. Bakanlık gerekli tüm tedbirleri almalı. Ancak hayat da devam etmeli. Eğer risk almamak adına hiçbir şey yapmazsak, evden dışarı çıkamayız,” diyerek sözlerini tamamladı.