Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün faaliyetleri ve projelerinin tanıtımını yapmak amacıyla kahvaltı programında basın mensupları bir araya gelinindi.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren sosyal tesislerinde gerçekleştirilen programa Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, kurum müdürleri ve Erzincan’da görev yapan yerel ve ulusal medya temsilcileri katıldı.
Hep birlikte yapılan kahvaltının ardından Sosyal Tesislerin konferans salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Erzincan’da tarım ve hayvancılığı iyi bir noktaya getirmek için çalıştıklarını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘Valimiz Doç. Dr. Hamza Aydoğdu göreve başladığı günden buyana bize verdiği talimatlarda Erzincan’ın tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehir olduğunu, bu çalışmalara daha fazla ağırlık vermemizi ve paydaşlarla birebir görüşmeler yapmamızı belirtti. Biz de mesai arkadaşlarımızla birlikte belli konularda sürekli toplantı halindeyiz. İlçelerde tarım değerlendirme toplantıları düzenliyoruz. Bu toplantılarla ilgili köy ve mahalle muhtarlarımızı, vatandaşlarımızı çağırıyoruz. Tarımla ilgili konularla ilgili olarak İlçe protokolünü çağırıyoruz. Toplantılarımıza diğer ilçelerimizde devam edeceğiz. Böylelikle ilçelerimizde tarım sektöründe tüm paydaşları bir araya getirerek gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan çalışmaları, bu çalışmalarla ilgili soru, görüş ve önerileri ele alıyoruz.
Bu toplantılarda bizim dile getirdiğimiz başlıklardan ilki Seracılık oldu. Tarım sektöründe en ön plana çıkan uygulamamız Seracılık. Şu anda Erzincan’da 600 dönüm Sera varlığımız var. Bu Seralık alanda Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmı ve Doğu Karadeniz Bölgesini göz önüne aldığımızda en fazla sera varlığı olan illerin başında geliyor. Birinci sırada Elazığ, ikinci sırada ise Erzincan İlimiz bulunuyor. Bizim amacımız Erzincan’ı yapacağımız çalışmalarla bölgenin Sera üssü haline getirmek. Şu anda Gümüşhane, Bayburt ve Doğu Karadeniz’in bazı illerinde olsun domates başta olmak üzere sebzelerin bir kısmını Erzincan’dan alıyorlar.
Bizim yapacağımız çalışmalar neler olacak? Öncelikle Kemah Yolu üzerinde 500 dönümlük bir mera alanımız var. Bu alanı Erzincan Belediyesi ve İl Özel İdaresine tahsis edeceğiz. İlgili birimlerle de görüştük. İki arkadaşımız bu konuda İl Genel Meclisimizde bilgi de verecekler. Biz ilk önce orada 270 dönümlük bir alanı İl Özel İdaresine tahsis edeceğiz. Önce hazineye devrederek ilgili kurumlara tahsis edeceğiz. Bu 270 dönümlük alanda yaklaşık 10’ar dönümlük parseller yaparak Seracılık alanda iştigal etmek isteyen ama tarlası kendisine ait olmayan kişilere kiralanacak.
İkinci bir çalışmamızda Taksim Mahallesinde geçiyor. Taksim Mahallesi TKDK’nin kriterlerine göre hibe desteğinden faydalanamıyor. Kimse yaşamıyor o nedenle o 500 dönümü Ulalar Mahallesine geçireceğiz. Burada Seracılıkla ilgilenen vatandaşlarımızı %60’lık hibeden faydalandırmış olacağız. Bugün 1 dönüm Seranın yapım maliyeti yaklaşık 600 bin TL. 10 dönüm Sera kurmak isteyen biri için yaklaşık 6 milyon TL hazır parasının ve kredisinin olması gerekiyor. Bu yapacağımız hamle ile mahalle sınırlarını değiştirerek ve TKDK mevzuatına göre KDV’den de muaf olunduğu için 6 milyon TL’nin 4 milyon TL’si hibe olmuş olacak. Cebinden sadece 2 milyon TL çıkmış olacak. Bu yolla biz Erzincan’da Seracılığa olan talebi arttırarak daha ileri bir noktaya gelmesini sağlayacağız. 27 bin vatandaşımıza Seracılığı daha cazip hale getireceğiz. 270 dönüm az değil. Ayrıca 230 dönüm Erzincan Belediyesinin istediği bir yer var. Orayı da Erzincan Belediyesi kendi şirketleri vasıtasıyla Sera yaparak istihdam sağlanmış olacak. Düşüncelerimizin 1-1,5 yıl içerisinde faaliyete geçmesini bekliyoruz. İlgili kararlar alındıktan sonra çalışmalara başlanmış olacak.
Bunun dışında TKDK’nın IPARD programı başladı. İlimizde tanıtım toplantısı yapıldı. Ocak ayının ilk haftasında başvurular başlayacak, Nisan ayının ilk veya 2. Haftasında sonuçlar açıklanacak. Bu desteklenecek alanlardan biri de az önce bahsettiğim gibi Seracılık olacak. %60 hibe olacak. İl Özel İdaresi için belirlenen alanların dışında vatandaşların bireysel olarak kendi alanlarında yapmak istedikleri Seralarda var. Bunlarla ilgili de başvuru yapacaklar. Ödenek olarak bir sorun yok. En bir 100 dönümde oradan bir destekleme bekliyoruz. TKDK desteklerinde vatandaşlara en fazla 20 dönüm destekleme veriliyor. Bizim Seracılık varlığımız daha çok Üzümlü İlçesi, köyleri ve Merkez İlçesi köylerinde yaygınlaşmış durumda. Kemah ve Refahiye arasındaki köylerde de iklim şartları uygun yerlere de vermeyi düşünüyoruz.
Bu çalışmaların dışında bildiğiniz üzere Ekşisu yolu üzerinde Jeotermal Sera çalışmamız var. Jeotermal Sera açısından gerekli analizler yapıldı ve 45-50 derece suyu çıkardı. Daha da arttırılacak zaten. Şu an ilk etapta 40 dönümlük bir alan üzerinde faaliyetini sürdürüyor. Özel sektör olsa bile İlimizde Jeotermal Sera varlığını çok daha ileri bir noktaya çıkaracak bir çalışma. Kendi prosedürüne göre giderse Jeotermal Sera çalışması 120 dönümlük bir alana kadar çıkarılabilecek. 120 dönümlük alanı da eklersek toplamda 700 dönümlük bir Sera alanına sahip olmuş olacağız. Jeotermal Sera domates üretimi üzerine üretim yapacak. Gerçekten tadı da çok farklı fiyatı da çok iyi’ dedi.