Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

40 Derecede Güneşin Altında Kurutuluyor

Erzincan’da üzüm, kiraz ve kayısı üretiminin yaygın bir şekilde yapıldığı Üzümlü ilçesinde, hasadı devam eden kayısıyla, çiftçinin çileli yolculuğu 40 derece güneşin altında devam ediyor.

Erzincan’da üzüm,  kiraz

Haber: İbrahim Gürler 

Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra aroması ve lezzeti ile de dünyanın ilgisini çektiği için ‘sarı altın’ olarak anılan, zor ve meşakkatli olan kurutmalık kayısı hasadı Erzincan’da devam ediyor.  

Geçmişte ülkemizin önemli kayısı üretim merkezleri arasında yer alan Erzincan’da kayısı yetiştiriciliğinin yavaş yavaş eski önemini kaybetmesine rağmen hala eski usul ile kurutmalık kayısı hasadı devam ediyor.

Erzincan’ın Üzümlü İlçesinde üreticiler kavurucu sıcaklara rağmen dallardaki ürünleri toplayabilmek ve kayısıyı tüketime hazır hale getirebilmek için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bin bir zahmet çekerek ürünleri toplayan üreticilerin tek derdi ise verdikleri emeklerin karşılığını alabilmek. Kayısı Üreticisi İsmail Gürler, “Kayısının zorlu yolculuğu kayısılar olduktan sonra değdikten sonra yani sırık ile döküyoruz. Topluyoruz yerden. Getiriyoruz bu çaya taşların üzerine. Sıcak taşların üzerine yarıyoruz. Bir hafta bekletiyoruz. 5 gün. Kuruyor. Ondan sonra topluyoruz. Çekirdeklerinden acı olanları kırıyoruz. İçini temizliyoruz. Tatlılamak için suya koyuyoruz. Kaynatıyoruz ilk önce. Daha sonra suya koyuyoruz. 5 gün bir hafta boyunca her gün suyunu değiştiriyoruz. Tatlı olanları da yine kırıyoruz. Temizliyoruz. Onları da organik olarak kullanıyoruz. İslimsiz her hangi bir şey yok. Katkısı yok yani. Hava sıcaklığı etkiliyor. Kızgın taşların üzerinde güneş vurduktan sonra öğlen saatlerinde iyice artıyor. 35 derece ise 50 dereceye çıkıyor sıcaklık. Ona göre elimiz ayağımız yanarak taşların üzerinde oturuyoruz. Kağıt koyuyoruz altımıza, karton koyuyoruz. Soğuk su yanımızda her 10 dakikada bir suyumuzu içiyoruz dedi.