Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Psikolojik sağlamlıkları iyi olan sporcular daha başarılı sonuçlar alır

Uzman Klinik Psikolog Bülent Sarıkaya, Koronavirüs sürecinde sporcuların geri dönüş ve adaptasyon sürelerinde fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal boyutlarına da dikkat etmek gerektiğini ifade ederek psikolojik sağlamlıkları daha iyi durumdaki sporcular, olmayanlara göre daha başarılı sonuçlar alacağını ve Psikolojik olarak iyi durumda olan sporcular antrenmanlara daha iyi konsantre olacağını söyledi.

Uzman Klinik Psikolog Bülent

Haber: İbrahim Gürler 

Dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Kovid-19)  salgının kontrol altına alınmasıyla bir süredir devam eden kısıtlamalar da yerini normalleşmeye bırakıyor.  Koronavirüsün Çin’den bütün dünyaya yayılmasının ardından başta 2020 Tokyo Olimpiyatları olmak üzere birçok spor etkinliğinin ertelenmişi.  Ülkemizde de ertelenen Süper Lig karşılaşmaları daha önceden de ilan edildiği gibi 12 Haziran’da  TFF 1. Lig 19 Haziranda  2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerin 18 Temmuz tarihinde  başlatma kararı alınmasının ardından birçok Süper lig ve Birinci lig takımları  hazırlıklara başladı. 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerin futbolcuları ise hazırlıklarını bireysel olarak sürüdüyorlar. 

Sporcuların geri dönüş ve adaptasyon sürelerinde fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal boyutlarına da dikkat etmek gerektiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Bülent Sarıkaya, ‘‘Bu zorlu süreçte sporcuların psikolojik olarak iyi durumda olması da çok önemli, Psikolojik olarak iyi durumda olan sporcular antrenmanlara daha iyi konsantre olacağını belitti. 

PSİKOLOJİK ANTRENMANLAR UYGULADIK

Psikolojik dayanaklık çok önemli olduğunu ifade eden Sarıkaya, bu dayanaklığının da üç önemli boyutu vardır, bunlardan birincisi olayı kontrol edebilmek, burada da tavsiye edilen işine yoğunlaşmak,  Psikolojik sağlamlığı iyi olan bu durumu avantaja çevirebilir,  ikincisi ise kontrol edilebilir olayları belirlemek, üçüncüsü  ise kişinin kendindeki potansiyeli harekete geçirerek bu yaşanan salgın günlerini sporcular kendi avantajlarına çevirebilirler. Bu süreçte bir çok sporcuya bu konuda destekte bulunduğunu ifade eden Sarıkaya, sporculara bu süreçte psikolojik antrenmanlar uyguladıklarıı da söyledi. 

KENDİNİZİ İZLEYİN 

Burada sporculara özellikle maç seyretmelerini önerdiklerini belirten Uzman Klinik Psikolog Bülent Sarıkaya, özellikle kendi maçlarının kayıtları varsa orada kendilerini izlemeleri tavsiye ediyoruz. Ayrıca sessiz sakin bire uzanarak kafasında bir maçı 90 dakika yaşamalarını istiyoruz.  Burada beyindeki hareketler sahaya çıktığında daha hızlı yapmalarını sağlıyor.  Kişisel gelişime  zaman ayırmak da çok önemli, mesela okumak çok değerli bir şey, spor tarihi ile ilgili bir şeyler okunabilir,  başarılı kulüplerin uyguladığı metotları ve başarılı sporcuların hayatı, iyi bir sporcunun nasıl beslendiği gibi konuları okumak ve iyi bir sporcunun nasıl beslenmesi gerektiği filimler, bir sporcunun kendi hayatından kesitler bulacağı,  bir sporcunun neleri değiştirebileceği  gibi kendisine entelektüel anlamda  yatırım yapacağı filimler izlemelerini tavsiye ediyorum.  Üçüncüsü sosyal ilişki, kişi mutlaka sevdiği arkadaşlarıyla, dostlarıyla, ailesiyle görüşmesini olumsuzluğu olumluya çeviriyor. Zaten Travmalarla insanların başa çıkmalarının en önemli faktörü sosyal destek çevresidir’’ dedi. 

Aynı zamanda Erzincan Gençler Gücü Spor Kulübü Başkanı da olan Psikolog Bülent Sarıkaya, ‘‘Yaşadığımız bu koronavirüs sürecinde toparlanma en az fiziksel ve fizyolojik olduğu kadar zihinsel ve duygusal süreçleri içeren bir psikolojik olgudur da. Bu koronavirüs sürecinde psikolojik sağlamlıkları daha iyi durumdaki sporcular, olmayanlara göre daha başarılı sonuçlarla karşılaşabilir..Bu nedenle Psikolojik önlemlerin alınması  çok önemli. Psikolojik yorgunluğun fiziksel veya fizyolojik yorgunluğun ortaya çıkmaması için antrenörler bu süreçte gerekli tedbirleri muhakkak almaları gerektiğin’’ söyledi. 

PSİKOLOJİK ÖNLEM GEREKİYOR

Bülent Sarıkaya, ‘‘Koronavirüs nedeniyle ara verilen bu dönemde psikolojik önlemlerin de alınması gerekmektedir. Spor performansını belirleyen faktörler içinde en çok ihmal edilen konunun da psikolojik hazırlık olduğu söylenebilir. Psikolojik hazırlık başarıyla yerine getirilmediğinde performans kayıpları daha ciddi olacaktır. Bunun için sporcular tarafından psikolojik beceri antrenmanı programlarının takip edilmesi gerekmektedir diyen Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

TFF’NİN SAĞLIK PROTOKOLÜNE UYULMALIDIR 

Voleybol, Basketbol ve Hentbol federasyonlarının liglerin şampiyonsuz bir şekilde tescil edilmesine karar vermelerinin Futbol Federasyonun ise kalan maçları haziran ayında başlayarak tamamlanması yönünde alınan kararın ardından gözlerin futbola çevrildiğini ifade ederek burada Türkiye Futbol Federasyonun yayınladığı sağlık protokolünde yer alan tavsiyelere hem kulüplerin hem de sporcuların mutlaka uyması gerektiğini düşünüyorum. Bununla beraber sporcularda bireysel sorumluluklarını okuyup, ona göre hareket etmeleri daha doğru olur’’ diye konuştu.