Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alo 112 mi ? evet, burada çok ölü var

Erzincan 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne 2018 yılında 160 bin çağrı düştü. İhbarların yüzde 83’ünün asılsız olduğu çağrılar arasında sağlık görevlilerine birbirinden ilginç sorular da yöneltildi. 112'yi arayan bazı kişiler, görevlilere bulunduğu yerde çok ölünün olduğunu ve mezarlıkta olduğunu söylerken, bazıları da köy yolunu açtırmak için asılsız ihbarda bulunuyor.

Erzincan 112 Komuta Kontrol

Erzincan’da 112 Acil Kontrol ve Komuta Merkezi’ne gelen birbirinden ilginç çağrılar, merkezin gereksiz meşgul olmasına neden oluyor. Birbirinden ilginç çağrılar pes dedirtti. 112 Acil Kontrol ve Komuta Merkezi’ne gelen çağrılar arasında telefon pin ve puk kodu soran, köy yolunu açtırmak için arayan, bilinmeyen numaraları öğrenmek isteyen, hatta askerlerden şafak 112 diye arayan bile var.
Her gün binlerce çağrıya cevap vererek acil vakalarda hayat kurtarıcı rol üstlenen Erzincan 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi, asılsız ve ilginç ihbarlar nedeniyle oldukça zorluk yaşıyor. 112 Komuta Kontrol Merkezine bir yıl içinde gelen 160 bin çağrıdan 130 bini asılsız. 
Erzincan Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine gelen 1 yıllık çağrıların yüzde 83’ı asılsız çıkarken; Erzincan’da yıl boyunca alınan 160 bin çağrının 130 bini asılsız çağrı olarak kayıtlara geçti 

HALKIMIZI BİLİNÇLENMEYE DAVET EDİYORUM

Erzincan 112 Başhekimi Dr. Osman Çakır, “Erzincan 112 olarak 2018 yılında komuta kontrol merkezinde 160 bin çağrı aldık. Erzincan genelinde ve ilçelerde dahil. Bu 160 bin çağrının 30 bini sadece gerçek. 30 bin çağrı gerçek. 130 bin çağrı asılsı ihbarlardan oluşuyor. Buda toplam oranda yüzde 17 çağrının bize gerçek vaka olarak bildirildiği, geri kalan yüzde 83 vakanın asılsız ihbar olduğu gerçeğini yansıtıyor. Erzincan ili olarak aldığımız asılsız vakalar günün belirli saatlerine göre değişiyor. Özellikle gündüz saatlerinde çocuklar, hattı çıkarıp bize ulaşıp gereksiz çağrıya sebebiyet veren kişiler oluyor. Gece saatlerinde ise sarhoşlar, özellikle sarhoş insanlar ve hangi kurumu aradığını bilmeyen kişilerden oluşuyor. 112 arama konusunda halkımızı bilinçlenmeye davet ediyorum. Asılsız ihbarlardan dolayı bizim burada ki çağrı düştüğünde hattımız meşgul düştüğünde gerçek bir hastaya ulaşma süremiz uzuyor. Bu geçen sürede hastaya müdahale açısından hastaya ulaşımımız uzamış oluyor. Ve etkin müdahalemizi etkiliyor. Bu sizin de hastanız olabilir. Lütfen 112’yi gereksiz yere aramayalım”

112 çalışanı Sudenaz Polat ise “Gün içinde aldığımız çağrıların çoğu asılsız. Başhekimimizin de anlattığı gibi. Aldığımız çağrılarda daha çok çocuklarla muhatap oluyoruz. Ailelerin bu konuda özellikle uyarılması gerekiyor. Telefonu çocukların eline verip 112 arandığının farkında bile olmayan aileler var. Bunun dışında bilinmeyen numaraları sormak için çok aranıyoruz. Hastane numaralarını soran, nöbetçi eczaneyi soran, bu tip çağrılar çok. Mesela aradığında burada çok ölü var diye çok panik bir şekilde vaka verir gibi arayan kişiye nerdesiniz diye sorduğumuzda burası mezarlık diye bir yanıt alıp telefon kapanıyor. Bu tip ilginç olaylarda yaşıyoruz”

ŞAFAK 112

Asılsız ihbar olarak askerlerin arayıp şafak 112 diyip telefonları kapattıklarını söyleyen 112 Çalışanı Arzu Sakallı ise bu durum  bizi çok zor duruma düşürüyor. Hatlarımız yoğunken özellikle. Yada telefonların pin kodunu, puk kodunu soranlar oluyor. Çocukların eline telefonu verip oynasın diye kendileri meşgul olan anneler oluyor. Buna çok şahit oluyoruz özellikle. Vakalarla değil de asılsız ihbarlarla uğraşmak bizi çok daha yoruyor”

ASILSIZ İHBARLAR BİZİ ÇOK YORUYOR 

Eve gittiğimizde gerçek ihbarlardan ziyade aldığımız asılsız ihbarlar bizi gerçekten çok yorduğunu söyleyen Meryem Kara,  Biz burada gerçek hastalara yardımcı olmak için aldığımız çağrı sayısı çok önemli. Yetişemiyoruz. Köy yolları şuan kış şartlarında olduğumuz için köylerden arayan vatandaşlar hastamız var çok acil olduğunu söylüyor ama biz oraya çok zor şartlar altında ulaştığımızda asılsız ihbar olarak görüyoruz. Sadece köy yolunu açtırmak için 112’yi kullandıklarını söylüyorlar. Bu şekilde bu asılsız ihbarlar yüzünden o ambulans gerçekten ihtiyacı olan kişilere ulaşmamış oluyor. Bu yüzden ulaşım süremiz çok uzuyor. Şuan ki kış şartlarında köylerden aldığımız ihbarlar sonucu yolları açtırmaya çalışıyoruz ve 112 ekibini yolluyoruz. Yalnız 4 saat, 5 saat mücadele ettikten sonra köy hizmetleri ile birlikte gittiğimizde vaka asılsız oluyor. Ve bu mücadele sonucunda hasta yakınları bizi köy yolunu açtırmak için sadece 112’yi kullandıklarını söylüyorlar. Buda bizi çok üzmüş oluyor”