Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadına şiddeti sanatsal dille eleştirdi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ve şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınlar adına bir eleştiri dili oluşturup 13 metrelik piramit konstrüksiyonu buz tutturarak kadına şiddet konusuna dikkat çekti.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
İbrahim GÜRLER

Daha önce terör, şiddet, ölüm, sonsuzluk, yücelik, eğitim, pandemi gibi birçok kavram ve orman yangınları, mülteci sorunu, Covid-19 gibi birçok sosyal problem üzerine enstalasyonlar, alan- kurgular ve performanslar gerçekleştiren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu yeni bir sanat eseri üretti. Erzincan Merkez’de Barış Manço Parkı’nda ağaçların arasına yerleştirdiği 13 metrelik piramit konstrüksiyonu buz tutturarak kadına şiddet konusunu gündeme getirdi.
Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, 9 metrelik bir metal konstrüksiyon ve tepesinde gökyüzüne uzanan 4 metrelik bir merdiven yapıdan meydana getirdiği enstalasyonu buz tutturan Kavukcu, toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ve her gün şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınlar adına bir eleştiri dili oluşturdu.

ŞİDDETİ BUZ İÇİNE HAPSETMEK İSTEDİM
Buz tutturduğu enstalasyonun dört ayrı yüzeyine kadına ait bazı kavramları boya ile yazdığı performansı ile tamamlanan eser, şehrin merkezinde olması itibariyle kadına şiddetin acı ve insafsız yönlerini insanlara hatırlatmayı amaçladıklarını söyleyen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, bu kurduğumuz konstrüksiyonun bir yüzeyine “Anne” yazarak, bütün anne olan kadınların sürekli aile yaşantılarında ve toplumsal hayatında yaşadıkları acılara gönderme yaptım. Diğer bir yüzeye ise “Aile” yazarak kadının aile içindeki yerine göndermede bulunduğunu, bir diğer buz yüzeye ise “Emekçi Kadın” yazarak çalışan kadınlara, işçi kadınlara ve bir kadının hayatında verdiği bütün emeğe gönderme yaptığını ve son olarak dördüncü yüzeye ise “Şiddet” yazarak bu üç duvardaki güçlü, merhametli, şefkatli, topluma katılan kadın rollerinin hepsini kaplayan bir probleme işaret ettiğini söyledi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, Çünkü kadın hayatın her alanında erkekten daha eksik olmamasına rağmen, sürekli şiddete maruz kalmaktadır. Kadınlar için bu şiddet bazen fiziksel bazen psikolojik olmakta ancak kesinlikle acı verici olmaktadır. Bu acıyı ve şiddeti sanatsal bir dil ile eleştiri getirerek, adeta bu şiddeti buz içine hapsetmek istedim. Bu eser kadına şiddetin toplumda gözden kaçırılmasını eleştirerek, toplumun kadına şiddete karşı buz tutan yönünü simgeleştirdiğini ifade etti.

KADIN BAŞ TACI EDİLMELİ

Konstürüksiyonun en tepesine ışıltılı harfler ile “Kadın” kavramını yerleştirdiğini söyleyen Kavukcu, toplumdaki cinsiyet eşitsizliğine bu kavramı yükselen formun en tepesine yerleştirerek karşı çıkmaktayız. Neon aydınlatmalarla yazılan “Kadın” yazısı ile bütün zorluklara rağmen hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan kadınların ışıldayarak ayakta kalmasına da gönderme yaptığını, konstrüksiyonun gökyüzüne ve sonsuzluğa açılan formu da bu durumu pekiştirerek, bir yönüyle kadın cinayetlerini eleştirirken bir yönüyle de sonsuzluğa uzanan varlıkları ile kadını ifade ettiğini, ayrıca kadının kendi kültürümüz ve geleneğimizde baş tacı edilmesi durumuna da gönderme de bulunduğunu sözlerine ekledi.
Buz tutmuş piramiti gören vatandaşlar ise o anı kaydetmek için telefonlarına sarılarak öz çekim yaptılar.

Haberler