Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kemaliye UNESCO İçin Resmen Başvurdu

Erzincan'a 169 kilometre uzaklıkta; doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ bulunan Erzincan'ın tarihi ve kültürel dokusuyla en önemli kültürel değeri olan Kemaliye ilçesinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi adaylığına başvurusu yapıldı.

Erzincan'a 169 kilometre uzaklıkta;
Bozulmamış doğa ve yerel yaşam, özgün mimari, görsel çeşitlilik, yöresel yemekler, sıcakkanlı insanlarının bulunduğu eski adı Eğin olan, Erzincan’a bağlı Kemaliye’de ilçesinde UNESCO heyecanı yaşanıyor.
Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Eski Ulaştırma Bakanı Hasan Basri Aktan, TMO Genel Müdürümüz Ahmet Güldal ve KEMAV eski Başkanı İsmail Yücel ile birlikte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı’ya teslim eden Belediye Başkanı Mehmet Karaman, başvurunun Kemaliye’ye ve bölgemize hayırlı olsun dedi.
‘ERZİNCAN’IN İNCİSİ’ KEMALİYE
Kültür ve doğa turizmi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Kemaliye Belediyesi ile KUDAKA arasında sözleşme imzalandı. Protokol gereği ‘Kemaliye İlçesi UNESCO Danışmanlık Projesi’ne KUDAKA destek verecek.
Proje kapsamında, tarihi ve kültürel dokusuyla Erzincan’ın en önemli değerlerinden olan Kemaliye’de fizibilite çalışması yapılarak, doğal, kültürel, somut olmayan mirasların ortaya konulması ve ilçeye ait üstün evrensel değerlerin listede yer almasının sağlanması amaçlanıyor. Bunun için gerekli çalışmaların yürütülmesi, geçici liste başvuru dosyasının Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme ve Uygulama Rehberi ile UNESCO danışma organı olan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) teknik kriterlerine uygun olarak hazırlanması, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın sürece ilişkin öneri, teftiş ve uyarılarına göre çalışmaların yönlendirilmesi hedefleniyor.
KEMALİYE HERKESİ BEKLİYOR
Hikayesi ile sizi duygulandıracak Taş Yolu, Dünyanın en derin kanyonlarından Karanlık kanyon, Fırat Nehri’nde tekne gezileri, Base Jump atlayışları için yapılan platformlar, bir zihni sinir projesi olan Zincirlikaya, Mani Yolu, özgün mimarinin korunduğu köyler ve şehir merkezi, kendine has kapı tokmakları, her sene yapılan spor festivali, tarihi binaları, etnografya ve doğa tarihi müzeleri, yöresel yemekleri, köyler arasında ve eski ipek yolunda yürüyüş parkurları, organik ürünleri, endemik bitkileri, bölgenin simgesi olan Anadolu Benekli Semender ve gerçek anlamda eşsiz manzaraları ile gideceği tatilden doymuş bir şekilde dönmek isteyen herkesi bekliyor.
“HEDEFİMİZ KEMALİYE’Yİ MARKALAŞTIRMAK”
KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, “Erzincan’ın Kemaliye ilçesi doğal güzellikleri ve mimarı yapılarıyla ön plana çıkan bir ilçe. Biz Kemaliye’nin UNESCO Dünya Kültürel Geçici Miras Listesi’ne alınabilmesi için Kemaliye Belediyesi ile çalışmalara başladık. İlçedeki kültürel varlıkların envanteri çıkarılacak, proje dosyası hazırlanarak UNESCO’ya sunulacak. Hedefimiz UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’ne aldıracağımız Kemaliye’nin tanınırlığını artırarak, markalaşmasını sağlamak. Bu şekilde bölgemize gelen yerli ve yabancı turist sayısını artırmayı hedefliyoruz” dedi.