Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili Karaman Altın Madeni Kazasına İlişkin Gündem Değerlendirmesi Yaptı

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, 9 işçinin toprak altında kaldığı İliç’teki Altın Madeni kazasına ilişkin gündem değerlendirmesi yaptı.

AK Parti Erzincan Milletvekili

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, 9 işçinin toprak altında kaldığı İliç’teki Altın Madeni kazasına ilişkin gündem değerlendirmesi yaptı.

Milletvekili Karaman açıklamasında: “Yaklaşık 14 gün önce; tam da 13 Şubat Erzincan’ımızın kurtuluş gününde; Erzincan İliç ilçemizde meydana gelen bir maden kazası haberiyle sarsıldık.

Tüm programlarımızı iptal ederek; Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım; Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu,İl Başkanımız Sayın Mehmet Cavit Şireci ve Erzincan Belediye Başkanımız Cumhur İttifakı adayımız Sn Bekir Aksun, İliç Belediye Başkanımız Sn Mustafa Gürbüz ile birlikte olay yerine hemen intikal ederek çalışmalara başladık.Olayın akabinde Sayın Bakanlarımızı; Sayın Valimizi arayarak Erzincan’ımıza ve bizlere geçmiş olsun dileklerini ileten ve ilgili Bakanlara talimat vererek olayı kontrol altına aldıran Cumhurbaşkanımız Sayın recep Tayyip Erdoğan’a ve hemen kaza yerine gelen başbakanımız sn Binali yıldırım’ a Erzincan halkı adına teşekkür eder saygılarımı arz ederim.

Aynı gün Kazanın olduğu bölgeye gelen; İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar, Afad Başkanımız Sayın Valimiz Okay Memiş, Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve birçok devlet kurum yetkilileri; kriz masası oluşturarak olaya el koyuldu ve hemen gerekli incelemeleri ve çalışmaları başlattık.Tabi burada en çok Üzüldüğümüz nokta;  meydana gelen maden kazası, heyelan hadisesiyle 9 kayıp kardeşimizin toprak altında olduğu gerçeğidir.Bu nedenle olayın ilk anından itibaren temel önceliklerimiz buradaki 9 kayıp kardeşimizi, çalışanımızı bulmakla ilgiliydi. Başbakanımız ile, Bakanlarımız ile acılı ailelerimizi ziyaret ettik ve geçmiş olsun sabır dileklerinde bulunduk, Devlet olarak gece gündüz çalıştığımızı ve devletimiz İlk andan itibaren bütün ilgili kurumlarıyla, kuruluşlarıyla, araç gereçleriyle ve bütün ekipleriyle burada gücünü ortaya koyarak bir an önce kardeşlerimize ulaşmak istediğimizi kendilerine bildirdik. Arama faaliyetlerine yoğun bir şekilde başlattık ve sürdürmeye devam ediyoruz. Ancak tekrar bir heyelan tehlikesi olabileceği tehlikesi olduğundan zaman zaman çalışmaları durdurarak gerekli tedbirleri almak zorunda kaldık. Ancak özellikle konunun çevresel hassasiyetini göz önünde bulundurarak; burada halk sağlığına, çevreye herhangi bir zarar vermeyecek şekilde gerekli ölçümleri ve konunun kontrol altına alınmasıyla alakalı da çalışmalarımızı eş zamanlı olarak sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz.

Konunun çevresel etkilerini sürekli ölçümlerle, analizlerle takip edildi ve edilmeye devam ediyor. Özellikle yüzey sularının bu bölgeye karışmaması için  kontrol altına alınmasıyla yoğun ve hassas çalışmalarımız devam ediyor. Ama bunun yanında heyelan olmuş toprağın; eylem riskini göz ününe alarak, tespit edilen uygun alanlara; taşınmasıyla ilgili faaliyetlerimiz devam ediyor. Elbette en önemli önceliğimiz olan 9 kardeşimizin arama çalışmalarıyla ilgili acılı ailelerimizi sürekli bilgilendirdik onların acısını paylaşarak teskin etmeye çalıştık.

Maden ocağında çalışanların çoğu bu bölgenin insanı ve hepsi bu konunun ne kadar büyük ve hassas olduğunu ve ne tür zorluklarla karşı karşıya olduğumuzu gayet iyi biliyorlar. Biz onların yanındayız onlar bizim yanımızda birlikte bu süreci yürütüyoruz.

 

6 Tutuklu

 

Olayın ilk gününden itibaren, olayın oluş nedeniyle alakalı devletimiz, Başsavcılık makamları tarafından tüm sorumlu taraflarının soruşturmaları başlattı ve devam soruşturma tüm yönüyle devam etmektedir.Şu anda 6’sı tutuklu, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest olmak üzere 9 kişi hakkında adli işlemler devam ediyor.Ama bu sayı artabilir süreç büyük bir titizlikle, gayretle devam ediyor.

 

Kazanın Kök Nedenleri Araştırılıyor

Hem idari yönden hem teknik yönden, kazanın neden meydana geldiği, kök sebepleri nelerdir? Bunların araştırması yapılıyor ve inşallah en kısa zamanda bunları tespit edip kamuoyuyla paylaşacağız.

 

Maden Faaliyetleri Durduruldu

 

14 Şubat itibarıyla buranın maden faaliyetleri durduruldu.Şu anda tesiste herhangi bir faaliyet yapılmıyor.DSİ çok yoğun bir çalışmayla buradaki su hareketlerini kontrol ederek; sahaya tekrar suyun gelmemesi için farklı alanlara yönelterek ciddi ve hızlı bir çalışma yürütmüştür.Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız sürekli ölçümler yaparak eş zamanlı eş güdümlü çalışmalarını devam ettirmektedir.

 

Hem Su Hem Toprak Temiz

Sonuçlara bakıldığında; hem suda hem toprakta halk sağlığına zarar verebilecek herhangi bir şeyin olmadığı görülmektedir.Bu vesileyle DSİ ve Çevre Bakanlığı tüm personellerine teşekkür etmek istiyorum.Burada kayıp vatandaşlarımızı ararken, odaklandığımız konu; özellikle heyelana uğramış toprağın, devasa kütlenin doğru bir alanda, sağlıklı bir şekilde tekrar depolanmasıyla alakalı faaliyetlerdir ve bu çalışmalar hızla devam etmektedir.Burada öncelikle ; Ayrıca ; olayın ilk gününden itibaren maden kazası sahasından hiç ayrılmayan, gece gündüz demeden çalışan Enerji Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar’a, Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu’ya ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederim.Kazanın hemen akabinde İliç’e gelerek çalışmaları yerinde denetleyen, yakınları toprağın altında kalan aileleri ziyaret edip moral veren, teskin eden, son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a teşekkür ederim.

 

 

 

Tüm kurum ve kuruluşlara;AFAD; DSİ, ÇEVRE Şehircilik yöneticilerine ve personellerine teşekkür ederim.İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’ya teşekkür ederim;ilk gününde oradaydı ve bir hafta boyunca olayı yakın takip etti ve çalışmaları yönetti.Ayrıca bölgeye gelen ve incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Işıkhan’a, Çevre Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye, AFAD  Başkanımız Sayın Valimiz Okay Memiş’e; Bakanlıklarımız ile çalışan tüm Bakan Yardımcılarımıza, Genel Müdürlerimize ve personellerine hassaten teşekkür ediyorum.

 

Sağduyulu İliç Halkına Teşekkür

Son olarak sağduyulu yaklaşımları için İliç halkımıza ve özellikle gece gündüz demeden özverili çalışmaları için İliç Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Gürbüz’e teşekkür etmek istiyorum.Toprak altında kalan 9 kişide onun tanıdıkları ve bu nedenle  psikolojik olarak zor bir süreç yaşadığını bilerek sürekli yanında bulunarak destek olmaya çalıştım.Erzincan Milletvekili olarak; Maden Kazasının vuku bulduğu ilk gününden beri çalışmaların içerisindeyim ve bütün çalışmaları takip etmekteyim.

 

Soruşturmaların ve Çalışmaların Takipçisiyiz

Kıymetli halkımıza ; Kaza ile  ilgili yürütülen soruşturmanın ve çalışmaların takipçisiyiz.  İnşallah; ümit ediyorum ki; bir önce kardeşlerimize ulaşırız” dedi.