Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Acil Yerine Aile Hekimine Başvurun

Son günlerde Erzincan’da gribal enfeksiyona bağlı olarak hasta sayısında ciddi bir artış olmasından dolayı Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacılar Odası bir takım tedbirler alarak Resmi tatillerde ve Pazar günlerinde nöbetçi eczane sayısı ikiye çıkartıldı. Erzincan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik, ‘‘Erzincan halkına seslenmek istiyoruz Acil servislere grip hastalığı ilgili başvurmak yerine 1. Basamak sağlık tesislerinde Aile Hekimlerini başvurarak acildeki gereksiz yoğunluğun önüne geçilebilir dedi.

Son günlerde Erzincan’da gribal

Son günlerde Ülke genelinde yaygın olarak görülen gribal hastalıklar Erzincan’da da ciddi oranda artış gösterdi.  Yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak Erzincan İl Sağlık Müdürlüğünde bir toplantı düzenlenerek  alınan tedbirler ve vatandaşın yapması gerekeler kamu oyu ile paylaşıldı.

RESMİ TATİL  VE PAZAR GÜNLERİ NÖBETÇİ ECZANA SAYISI 2 OLDU

Toplantının açılış konuşmasını yapan,  Erzincan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik,, ‘‘Bir süreden beri hasta yoğunluğundan dolayı nöbetçi eczane sayısının artırılması konusunda Eczacılar Odası il temsilciliğimizle görüşme halindeydik. Son 6 aydan beri özellikle artan hasta sayısı ile birlikte nüfusumuzun adresi kayıtlı nüfusun çok fazla bir artış olmamasına rağmen özellikle 3. Ordu, Üniversite öğrencileri ve polis okulunda hasta sayısının artışı,  bunların adrese kayıtlı nüfus sisteminde kayıtlı olmamasına rağmen bunlara sağlık hizmetini sunmamız ve bunlardan dolayı sayının artışı ile birlikte, özellikle yazın ki atışlarla birlikte Eczacılar Odası temsilcisi ile bir toplantı gerçekleştirdik aldığımız ortak kararımızla bundan sonra ilimizde Resmi tatillerde ve Pazar günleri 2 tane nöbetçi eczane olacağına karar verdik dedi.

GRİBE AİLE HEKİMLERİMİZ ÇÖZÜM BULABİLİR

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik,  ‘‘Grip hastalının tedavisi antibiyotik kullanmak değildir. Viral bir hastalık olduğu için istirahat edilmesi gerekir.  Burada Erzincan halkımıza seslenmek istiyoruz Acil servislere bu hastalıkla ilgili başvurmak yerine 1. Basamak sağlık tesislerinde Aile Hekimlerini bir danışman olarak kullanılması ve acildeki gereksiz yoğunluğunu önlemek adına 1. Basamak sağlık testlerimize hastalar başvurabilirler, özellikle aile hekimlerimiz İlimizdeki 75 aile hekimi bu hastalarımıza yardımcı olabilirler ve bu tedavilerini 1. Basamak aile hekimlerimiz de çözüm bulabilirler.  Yani hemen acil başvurmak yerine 1 basamaklı çözüm olacak bir hastalık olduğunu belirtmek isterim ‘’dedi.

SAĞLIK İÇİN BİZ VARIZ

Eczacılar Odası Erzincan Temsilcisi Ecz. Burak Sarıkaya ise konuşmasında ‘‘Son dönemde hasta sayısında ciddi bir artış oldu,  bunu geçtiğimiz hafta sonunda talihsiz bir örnekle yaşandı.  Bu doğrultuda da pazar günü nöbetçi Eczaneci arkadaşımız  nöbetini diğer bir arkadaşımızla paylaşması ile halkımız ilaca  ulaşmasını kolaylaştırır mı anlamında önemli bir işlem gerçekleştirdi.  Son 6 aydır zaten bu konuyla alakalı istişare halindeydik, nöbet tutma noktası bizler bu nöbeti halk sağlığı için tuttuğunuzu her ortamda dile getiriyorduk.  Vatandaşın da bu doğrultuda talebini görerek, özellikle bayramlarda ve Pazar günleri yaşanan mağduriyeti önleme anlamında bu süreçte iki eczaneye çıkıyoruz.  Umarım her şey güzel olur,  sağlık için biz varız dedi.

BU BİR SALGIN DEĞİLDİR

Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Babürşah Taşlı’da konuşmasında şu ifadelere yer verdi;  ‘‘Grip dediğimiz influenza denilen virüslerin etken olduğu genellikle ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan ayı başına kadarki dönemde oldukça sık görülen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Biz ilimizde geçmiş döneme yönelik yaptığımız araştırmalarda bu hastalığın pik dönemini Kasım ayında olduğunu görüyoruz Fakat bu sefer Aralık sonu Ocak ayına doğru sarktı.  Çünkü Hava sıcaklıkları mevsim normalinin üzerinde gittiği için aralık ayına kadar sarktı. Tabii kış aylarında kapalı alanlarda daha çok zaman geçirdiğimiz için mevsimsel grip başta olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarının bir ciddi oranda arttığını görüyoruz. Grip hastalığının aktif dönemi olarak ifade ettiğimiz bu süreç ülkemizin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede her yıl Ekim sonu ile Nisan başı arasında yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu aylarda hasta sayısında belirgin bir artış olmasını bekliyoruz Ancak bunu bir salgın olarak değerlendirmiyoruz.  Şu an elimizdeki veriler rakamlar bunun bir salgın olduğunu göstermiyor. Biz bunu mevsimsel grip hastalığının aktif dönemini yaşıyoruz. Geçen yıl kasım ayında yaşamıştık bu sene aralık ayında yaşıyoruz. Günlük hasta sayılarını inceledik, İl genelinde gelen günlük grip sayımız geçen yıl 600 civarındaydı bu yıl 700-800 civarında geçen yıla mukayese ettiğimizde  çok ciddi bir artış yok.  Bu gribe neden olan virüslerin çok sayıda türü var. Neden her yıl yakalanıyoruz ?  çünkü bunlar antijenik yapılarını her yıl değiştirdikleri için vücut bağışıklık sistemini bunu tanımıyor, bir kere yakalanan şahıs ertesi yıl tekrar yakalanabiliyor bu hastalığa. Diğer ülkelerle de kıyasladığımızda ülkemizdeki ve ilimizdeki grip sayısındaki artışın diğer ülkelerdeki ve ülkemizin diğer İllerindeki sayılarla benzerlik olduğunu gösteriyor, benzer bir oranda artış var diğer illerle beraber.

HASTAYA 1 METREDEN DAHA YAKIN MESAFEDEN YAKLAŞMA

Grip benzeri hastalıklara neden olan solunum yolu virüsleri dediğimiz gibi mevsimin etkisine bağlı olarak hastalandırıyor şahısları, son derece bulaşıcı bir hastalık grip, bunu kesinlikle bilmemiz lazım. Hasta ile 1 metreden daha yakın mesafede direkt temas ile,  bu direkt temastan kastımız hastanın konuşması, öksürüğü, hapşırığı beraber 1 metre yanındaki her şahsa bu hastalık bulaşabiliyor. Gripten korunmanın diğer en önemli yolu, kişisel hijyen.  Mümkün olduğunda bu dönemlerde kalabalık ve kapalı ortamdan uzak duracağız. Hasta kişilerle temas etmeyeceğiz ve tokalaşmayacağız. Yine bu dönemlerde dengeli besleneceğiz. Hareketli yaşam düzenli uyku sayesinde bağışıklık sistemimizi aktifleyeceğiz, aynı zamanda gripten korunmanın en önemli en yolu bağışıklama yani aşılama. Sağlık Bakanlığımız risk grubundaki şahısları ücretsiz olarak,  Doktor reçetesi ile aşılarını karşılamaktadır. Risk grubunda kimi kastediyoruz 8 yaş altı 8 yaş altı çocuklar, çünkü bunlar henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmedi,  aynı zamanda 65 yaş üstü kişiler,  herhangi bir kronik hastalığı olan şahısların aşılanması öneriyor.  Aşılanmak gripten korunmanın en önemli yoludur. Sağlık Camiamız tüm teşkilatıyla beraber Bakanlığımızın yayınladığı Ulusal grip mücadele planı doğrultusunda eylemlerimiz sürmektedir dedi. 

BÜTÜN TEDBİRLERİMİZİ ALDIK,  HERHANGİ BİR ENDİŞEYE MAHAL YOK

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çimen ise hastane ile ilgili bilgiler vererek,  şu ifadelerde bulundu.  ‘‘Öncelikle bu grip vakalarının 2018 Aralık ayında kıyasladım zaman 2019 Aralık ayında %36 oranında bir hasta  artış söz konusu.  2018 yılında 27.000 acil servis başvuru var iken 2019 yılında 37  Bin acil servis başvuruşsu bulunmaktadır.  Bu durum salgın değil ama beklenen bir süreç, sadece zamanlaması biraz uzadı.  Şu anda biz Mengücek Gazi ana binamızda ikisi uzman olmak üzere 6 hekim 13 sağlık çalışanı,  çocuk acil servisimizde biri uzman çocuk doktoru olmak üzere üç hekim 2 sağlık çalışanı ve göz yerleşkemizde ise 2 hekim 7 sağlık çalışanıyla sağlık hizmeti sunmaktayız.  Hastane olarak  bütün  tedbirlerimizi  aldık,  herhangi bir endişeye mahal yok şu an için, eğer gerekirse hem çalışan sağlık personeli  sayını hem de hekim sayısında artırma yoluna gideceğiz diye konuştu.